Nauka

Biotechnologia 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
na procesie koagulacji bialek mleka
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu młóta od zacieru
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu glutaminowego
kwasu cytrynowego
kwasu asparaginowego
SCO
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
liposomy
składniki ściany komórkowej
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
fragmenty błony mitochondrium
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
. jako nawóz bakteryjny
jako bioinsektycyd
w procesi bioaugmentacji
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Unipotentne
Totipotentne
Pluripotentne
Multipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa