Pytania i odpowiedzi

pokarmowy gumed fizjo

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. hemostaza pokarmowy fizjo giełda gumed 16/17, 18
Ilość pytań: 215 Rozwiązywany: 6221 razy
Pytanie 21
Funkcja termoregulacyjna skóry zależy od jej unaczynienie
p
Pytanie 22
80% hemofilii to typ A
p
Pytanie 23
TAFI jest przyspieszany przez trombomodulinę i trombinę 1000 razy
p
Pytanie 24
Czym mniejsze ukrwienie tym mniejsza izolacja
f
Pytanie 25
Zmniejszony poziom żelaza może spowodować zmniejszenie współczynnika TIBC
f
Pytanie 26
PP hamuje wydzielanie przez trzustkę enzymów i jonów wodorowęglanowych
p
Pytanie 27
. BAO jest mierzony przy optymalnych warunkach po zjedzeniu
f
Pytanie 28
Pierwotne kwasy żółciowe powoduja emulsyfikację, a wtórne pomagają we wchłanianiu
f
Pytanie 29
Tłuszcze najbardziej zwiększają PPM
f
Pytanie 30
W ciągu doby wydzielane jest 2000 ml soku żołądkowego
p
Pytanie 31
Trypsyna uczestniczy w rozpadzie kompleksu B12-IF
p
Pytanie 32
W fibrynolizie komórkowej jedyne komórki to komórki śródbłonka i jakieśtam
f
Pytanie 33
Przy ochłodzeniu krwi wolniejsze krzepnięcie
p
Pytanie 34
Prostacyklina i NO to czynniki wydzielane przez śródbłonek i hamują agregację
p
Pytanie 35
Im większy INR tym szybsze krzepnięcie
f
Pytanie 36
Sekretyna zwiększa wydzielanie enterokinazy
p
Pytanie 37
Protrombina zamienia się w trombinę pod wpływem fibrynogenu
f
Pytanie 38
. MMC stymuluje fazę głowową wydzielania żołądkowego
f
Pytanie 39
Po odwirowaniu czynników krzepnięcia nie dochodzi do krzepnięcia
f
Pytanie 40
. Czas krwawienia robi się przed inwazyjnymi zabiegami i zależy od hemostazy osoczowej
f