Pytania i odpowiedzi

A22: Technik handlowiec

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test egzaminacyjny potwierdzający kwalifikacje zawodowe "Prowadzenie działalności handlowej". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja A22
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 4370 razy
Pytanie 21
Który dokument wystawia dostawca w celu powiadomienia odbiorcy o wysyłce towaru?
awizo
Pytanie 22
Przedsiębiorca będący płatnikiem podatku od towarów i usług, dokonujący rozliczeń w systemie miesięcznym, podatek ten za maj ma obowiązek rozliczyć do dnia
25 czerwca
Pytanie 23
W tabeli zamieszczono wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni owoców. Ustal na podstawie danych w tabeli wartość różnic inwentaryzacyjnych.
niedobór cytryn 750 zł, niedobór mandarynek 150 zł, nadwyżka pomarańczy 40 zł.
Pytanie 24
Właściciel sklepu spożywczego chcąc poznać preferencje konsumentów prosił ich o dokończenie wypowiedzi "Najbardziej smakują mi lody .........”. Który rodzaj testu psychologicznego zastosował przedsiębiorca?
uzupełniania zdań
Pytanie 25
Którą technikę zastosował partner negocjacji handlowych zadając pytanie: "Ile wyniesie cena za sztukę, gdybym zdecydował się kupić dwukrotnie większą partię towaru tzn. 600 szt., a nie jak zwykle 300?"?
wysuwania hipotez
Pytanie 26
Kapitał własny jednostki gospodarczej wynosi 100 000 zł, a zysk netto wynosił 50 000 zł. Analiza rentowności kapitału własnego pokazuje, że każda złotówka zainwestowanego kapitału własnego wygenerowała
0,50 zł zysku netto
Pytanie 27
Bezpośrednią rekomendację produktu przez sprzedawcę stosuje się głównie poprzez
promocję osobistą
Pytanie 28
Według Polskiej Klasyfikacji Działalności symbol G jest oznaczeniem
sekcji
Pytanie 29
Który schemat przedstawia prace związane z odbiorem ilościowym towarów we właściwej kolejności?
B
Pytanie 30
Sklep spożywczy prowadzi produkcję uzupełniającą świeżych wyrobów garmażeryjnych. Na podstawie danych zawartych w tabeli, dotyczących dynamiki sprzedaży i udziału w rynku, wskaż produkty ze sprzedaży, których należy się stopniowo wycofywać.
mięsa w galarecie
Pytanie 31
Idea orientacji marketingowej zakłada
zadowolenie klienta z wyboru i użytkowania produktu
Pytanie 32
Które z wymienionych towarów należy przechowywać na najwyższych półkach regałów podczas ich magazynowania?
karimaty
Pytanie 33
Po wykonaniu analizy SWOT właściciel cukierni postanowił otworzyć kolejne punkty sprzedaży swoich produktów w innych miastach. Który element przeprowadzonej analizy został zaliczony do mocnych stron cukierni?
smaczne i niedrogie wyroby
Pytanie 34
Którą z metod planowania zastosowała firma handlowa przy ustalaniu wielkości zakupu?
bilansową
Pytanie 35
Wykres przedstawia odpowiedzi młodzieży na pytanie: "Czym kierujesz się przy wyborze markowego obuwia sportowego?". Na podstawie zamieszczonego wykresu określ, który rodzaj zachowań rynkowych dominował wśród respondentów?
nierutynowe
Pytanie 36
W sklepie na koniec dnia znajduje się zapas 10 kg jabłek deserowych. Dzienna sprzedaż jabłek wynosi 8 kg, a właściwy poziom zapasu, który powinien stale znajdować się w sklepie, wynosi 20 kg. Ile kilogramów jabłek należy zamówić, aby zapewnić ciągłość sprzedaży i utrzymać wymagany zapas w ciągu kolejnych 5 dni?
50 kg
Pytanie 37
Klient zakupił obuwie z niewidocznym pęknięciem podeszwy, które uniemożliwia użytkowanie butów. W tej sytuacji, zgodnie z ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, klient w pierwszej kolejności może żądać
nieodpłatnej naprawy lub wymiany obuwia na nowe
Pytanie 38
Hurtownia zakupiła towar po cenie 246,00 zł/szt. (w tym VAT 23%). Ile wyniesie cena sprzedaży netto towaru, jeśli hurtownia stosuje marżę w wysokości 20% ceny zakupu netto?
240,00 zł
Pytanie 39
W sklepie o tradycyjnej formie sprzedaży najskuteczniejsza jest reklama
bezpośrednia
Pytanie 40
Wskaźnik przyjęć i zwolnień określa wielkość zjawiska, jakim jest
płynność kadr