Podsumowanie testu

Makro- , Mikro-elementy organizmu człowieka

Podsumowanie testu

Makro- , Mikro-elementy organizmu człowieka

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Funkcje wody zaznacz prawda/fałsz
najobficiej występujący składnik każdego organizmu
główne źródło tlenu w atmosferze
stanowi środowisko dla prawie wszystkich procesów życiowych
Pytanie 2
Funkcje wody w organizmie człowieka.Zaznacz prawda/fałsz
usuwa toksyny z narządów poprzez skórę, nerki i płuca
nawilża wdychane powietrze, nawilża gałkę oczną, stawy, skórę i błony śluzowe
utrzymuje odpowiednią temperaturę ciała
dostarcza organizmowi energię dzięki istnieniu tzw. wiązań wodorowych
rozpuszcza prawie wszystkie substancje dzięki polarności
Pytanie 3
Fakty o wodzie. Zaznacz prawda/fałsz
stanowi 75-80% objętości mózgu
stanowi 75% mięśni człowieka
stanowi 83% krwi człowieka
stanowi 60-70% objętości ciała dorosłego człowieka
Pytanie 4
Kohezja i adhezja
kohezja
wzajemne przyciąganie się cząstek wody; dzięki temu nitki wody w naczyniach i cewkach nie ulegają rozerwaniu
adhezja
przyciąganie cząstek wody przez naładowane elektrycznie powierzchnie; dzięki temu nitki wody nie odrywają się od ścian komórkowych ksylemu
Pytanie 5
Woda jest substancją o szczególnych właściwościach. Jej gęstość osiąga wartość maksymalną w 4°C i maleje wraz ze wzrostem temperatury. Tworząc lód podczas zamarzania, woda zwiększa swoją objętość, co powoduje, że powstający lód jest lżejszy od wody, z którą się styka. Wykaż na jednym przykładzie, że dwa opisane powyżej stany skupienia wody mają istotne znaczenie dla życia w zbiornikach wodnych.
dzięki temu, że lód jest lżejszy od wody, pozwala to przetrwać pod lodem zamieszkującym wodę organizmom. Lód tworzy warstwę izolacyjną co pozwala na zachowanie życia pod lodem; tworząca się warstwa lodu może ograniczać dostęp tlenu
Pytanie 6
Podaj dwie wspólne funkcje wody pełnione przez nią zarówno u roślin, jak i u zwierząt oraz ludzi.
stanowi środowisko dla zachodzenia reakcji chemicznych
jest rozpuszczalnikiem
Pytanie 7
Wykaż, że woda i lód (dwa stany skupienia) mają istotne znaczenie dla życia w zbiornikach wodnych.
lód tworzy warstwę izolacyjną, co pozwala przetrwać pod lodem
tworzący się lód na powierzchni wody ogranicza/może ograniczać dopływ tlenu niezbędnego do życia
dzięki temu, że lód jest lżejszy od wody, pozwala to przetrwać pod lodem zamieszkującym ją organizmom
Pytanie 8
Straty wody w procesie pocenia się lub parowania z dróg oddechowych przynoszą korzyści organizmowi człowieka. Uzasadnij.
człowiek pocąc się chroni swój organizm przed przegrzaniem
pocenie się i parowanie z dróg oddechowych jest ważnym czynnikiem regulującym temperaturę ciała.
proces pocenia się jest korzystny, gdyż pozwala on na regulowanie temperatury ciała przez organizm
Pytanie 9
woda ma duże ciepło właściwe i duże ciepło parowania
organizmy utrzymują odpowiednią temperaturę ciała
w wodzie rozpuszcza się wiele substancji
w komórce może zachodzić większość reakcji chemicznych oraz jest stabilizatorem ciśnienia osmotycznego
woda ma duże napięcie powierzchniowe
możliwe jest zachowanie ciągłości słupa wody w cienkich kapilarach naczyń transportujących wodę w roślinie
Pytanie 10
Podaj przykłady znaczenia polarnej budowy wody w przyrodzie:
utrzymuje duże napięcie powierzchniowe wody
niższe warstwy wody nie ulegają zamarzaniu
jest dobrym rozpuszczalnikiem
umożliwia transport wody w roślinie (kohezja i adhezja)
Pytanie 11
Cząsteczka wody dzięki swojej budowie ma charakter polarny (dipolowy). Wyjaśnij, jakie znaczenie ma dipolowa budowa cząsteczki wody dla transportu substancji w obrębie organizmu.
cząsteczki wody dzięki budowie polarnej mogą się otaczać i wiązać wiązaniami wodorowymi z wieloma innymi cząsteczkami, powodując ich rozpuszczanie; w takiej postaci cząsteczki te są transportowane w organizmie
Pytanie 12
Woda ma dużą pojemność cieplną i wysokie ciepło parowania – określ, jakie ma to znaczenie dla organizmów żywych.
wysoka pojemność cieplna wody powoduje, że organizmy wykazują dużą stabilność cieplną, w związku z czym są mało wrażliwe na zmiany temperatury otoczenia; wysokie ciepło parowania sprawia, że można w znacznym stopniu ochłodzić ciało wskutek wyparowania niewielkiej ilości wody; zjawisko to wykorzystują ssaki (pocą się), gady (zieją) i rośliny (transpiracja)
Pytanie 13
Dlaczego pierwiastki umieszczone w grupie makroelementów wchodzą w skład bardzo wielu związków chemicznych?
łatwo ulegają reakcjom utleniania i redukcji ze względu na liczność stopni utlenienia
Pytanie 14
Mikroelementy wchodzące w skład organizmów żywych, przykłady substancji:
cytochrom
– Fe
mioglobina
– Fe
hemocyjanina
– Cu
adhyraza węglanowa
– Zn
Pytanie 15
Podaj funkcje aminokwasów.
substraty syntezy związków biologicznie czynnych niebędących białkami, m.in. niektórych hormonów i neuroprzekaźników
regulacyjna
składniki koenzymów i witamin
materiał budulcowy wszystkich białek i innych peptydów
metabolity pośrednie cykli i szlaków metabolicznych
bufory – ze względu na charakter amfoteryczny pomagają w utrzymaniu odpowiedniego pH soku komórkowego i płynów ustrojowych
Pytanie 16
Podaj funkcje białek i peptydów.
regulacyjna – białkami i peptydami są niektóre hormony
zapasowa (u roślin) -­‐ stanowią materiał zapasowy w nasionach roślin
lokomotoryczną – białka kurczliwe, takie jak aktyna i miozyna, są odpowiedzialne za ruch wewnątrzkomórkowy oraz narządowy
transportowa – stanowią transportery: jonów w błonie komórkowej i gazów oddechowych oraz jonów w płynach ustrojowych
budulcowa -­‐ wchodzą w skład wszystkich struktur komórkowych
katalityczna – wszystkie enzymy są białkami prostymi lub złożonymi
odpornościowa – białkami są wszystkie przeciwciała
buforowa – chronią płyny ustrojowe przed zmianami pH
Pytanie 17
Jakie związki należą do lipidów?
hormony kory nadnercza
witamina D
cholesterol
hormony płciowe
Pytanie 18
Podaj, w jaki sposób siarka warunkuje tworzenie struktur białek.
siarka tworząc mostki dwusiarczkowe stabilizuje III-­‐rzędową strukturę białek
Pytanie 19
Podaj biologiczne funkcje lipidów.
są materiałem zapasowym u zwierząt, np. zapadającym zimą w odrętwienie lub hibernację
materiał odżywczy, budulcowy i energetyczny roślin, zwierząt i człowieka (podczas rozpadu tłuszczu uzyskuje się dwukrotnie więcej energii niż z rozpadu takiej samej ilości glukozy)
stanowią warstwę termoizolacyjną, chroniąca przed niskimi temperaturami, np. u ssaków wodnych
tworzą substancje zapasowe roślin w nasionach, owocach i korzeniach
gromadzą się w warstwie podskórnej u zwierząt chroniąc organy przed czynnikami mechanicznymi (np. okolica nerek i oczodoły, fałdy brzuszne)
wchodzą w skład wszystkich błon plazmatycznych (fosfolipidy)
chronią rośliny przed nadmierną utratą wody oraz przed czynnikami chemicznymi i termicznymi (woski)
Pytanie 20
Cholesterol jest związkiem organicznym, który przez większość ludzi jest uważany za szkodliwy dla zdrowia. Jednak cholesterol pełni w organizmie ważne funkcje biologiczne i jego obecność w organizmie jest konieczna. Podaj przykłady pozytywnej roli cholesterolu w organizmie człowieka.
cholesterol wchodzi w skład błon komórkowych komórek zwierzęcych
jest składnikiem osłonki mielinowej długich wypustek (aksonów) komórek nerwowych
jest prekursorem do produkcji kwasów żółciowych/hormonów steroidowych /witaminy D3
Pytanie 21
Czemu kwas arachidynowy jest dla człowieka niezbędny?
wchodzi w skład fosfolipidów błon komórkowych, powstają z niego prostaglandyny, które m.in. regulują kurczliwość naczyń krwionośnych i uczestniczą w reakcjach zapalnych
Pytanie 22
Jaka jest rola stosowania błonnika podczas odchudzania?
błonnik pęcznieje w wodzie dzięki czemu wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie łaknienia, apetyt, co ułatwia odchudzanie
Pytanie 23
Jaki składnik odżywczego zawierają najczęściej produkty zbożowe, ziemniaki i jaka jest jego rola w organizmie człowieka?
są to węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu
Pytanie 24
Wymień etapy powstawania IV-­‐rzędowej struktury białka.
połączenie ze sobą dwóch lub więcej łańcuchów polipeptydowych o ukształtowanej już strukturze trójwymiarowej
4
łączenie aminokwasów w łańcuch polipeptydowy
1
przestrzenne zwijanie polipeptydowej helisy utrwalane mostkami siarczkowymi
3
zwijanie się łańcucha polipeptydowego w strukturę trójwymiarową, często stabilizowaną prze mostki dwusiarczkowe
2