Podsumowanie testu

Budowa i rola układu pokarmowego

Podsumowanie testu

Budowa i rola układu pokarmowego

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Dopasuj liczby do organów
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
Pytanie 2
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
podpuszczka
lipaza
pepsyna
ptialina
Pytanie 3
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
jelito cienkie
wątroba
żołądek
trzustka
Pytanie 4
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
Pytanie 5
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
Pytanie 6
Do funkcji siekaczy należy:
rozgryzanie pokarmu
rozcieranie pokarmu
trzymanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pytanie 7
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
owsica
próchnica
tasiemczyca
włośnica
Pytanie 8
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
korzeń
pień
korona
trzon
szyjka
Pytanie 9
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
przyuszne
podżuchwowe
podjęzykowe
przyszczękowe
zauszne
Pytanie 10
Co jest na zdjęciu?
jelito grube
wyrostek
jelito cienkie
trzustka
Pytanie 11
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
białka
węglowodany
tłuszcze
cukry
Pytanie 12
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
skrobia
glikogen
celuloza
Pytanie 13
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,02 g
1,1 g
1,07 g
Pytanie 14
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Pytanie 15
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
Pytanie 16
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Pytanie 17
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
skrobia
celuloza
glukoza
glikogen
Pytanie 18
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
soli mineralnych niezbędnych do życia
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
Pytanie 19
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
B12
K
D3
A
Pytanie 20
Niedobór żelaza powoduje:
próchnicę zębów
krzywicę
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
niedokrwistość
Pytanie 21
Połącz witaminę z jej pokarmowym źródłem pochodzenia:
wątroba, chude mięso, ryby, soja
PP
mleko, mięso, jajka, oleje jadalne, warzywa liściaste
E
zielone warzywa liściaste, wątroba i mleko
K
owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka, dzika róża, surowe warzywa
C
wątroba, drożdże, pszenica, fasola, orzechy, jaja
B6
Pytanie 22
Wybierz nazwy dwóch produktów, w które powinien wzbogacić swoją dietę pacjent skarżący się na owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów.
chude mięso
cytryny
orzechy
banany
owoce dzikiej róży
Pytanie 23
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Badania pacjenta wykazały zaburzenia pracy serca oraz niewłaściwą przemianę cukrów i witaminy C. Lekarz stwierdził, że pacjent cierpi na niedobór":
żelaza
magnezu
jodu
wapnia
Pytanie 24
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Orzechy, kakao i pestki dyni to cenne źródło":
żelaza
fosforu
magnezu
wapnia
Pytanie 25
Na wykresie przedstawiono zawartość wody (% masy ciała) u mężczyzn w różnym przedziale wiekowym. Sformułuj problem badawczy dotyczący zmian ilości wody w ciele człowieka.
Czy zawartość wody w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem?
Czy zawartość wody jest różna w zależności od sposobu odżywiania?
Czy zawartość wody jest różna w różnych narządach ciała?
Pytanie 26
Jaki rodzaj zębów zaznaczony jest na ilustracji literą x?
Pytanie 27
Nawilżanie pokarmu zachodzi w:
jamie ustnej
jelicie grubym
żołądku
przełyku
Pytanie 28
Uzupełnij zdanie.
W skład układu pokarmowego wchodzi
wątroba
, narząd, w którym powstaje żółć.
Pytanie 29
Rozkład białek na aminokwasy rozpoczyna się w:
wątrobie
żołądku
jelicie cienkim
trzustce
Pytanie 30
Wybierz nazwę odcinka przewodu pokarmowego, który nie bierze udziału w obróbce pokarmu.
przełyk
jama ustna
jelito cienkie
żołądek
Pytanie 31
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Właściwości bakteriobójcze w przewodzie pokarmowym człowieka wykazuje":
amylaza
pepsyna
żółć
ślina
Pytanie 32
Wybierz nazwy odcinków przewodu pokarmowego w których trawione są cukry
jelito cienkie
przełyk
żołądek
jelito grube
jama ustna
Pytanie 33
Zaznacz punkt, w którym wyjaśniono znaczenie śluzu dla prawidłowego funkcjonowania żołądka.
Nawilża pokarm i chroni ścianę żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego.
Umożliwia wchłanianie wody, soli mineralnych i witamin.
Przesuwa pokarm, zapobiegając jego zaleganiu w żołądku.
Pozwala na czasowe gromadzenie większej ilości pokarmu.
Pytanie 34
Zaznacz nazwy substancji, które są wchłaniane w kosmkach je litowych.
glukoza
białka
glicerol
skrobia
błonnik pokarmowy
tłuszcze
Pytanie 35
Do marskości wątroby może prowadzić zakażenie:
HCV
HBV
HAV