Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo
Podsumowanie testu
Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Krowy suche
Wysokowydajne
Jałówki
Pytanie 2
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Masłowa
Octowa
Mlekowa
Pytanie 3
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Są tlenowcami
Giną w środowisku kwaśnym
Pytanie 4
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Pytanie 5
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Polowych, fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Pytanie 6
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
30-40% SM
powyżej 40% SM
do 30% SM
Pytanie 7
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Mycie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Kiszenie
Pytanie 8
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Ziemniak
Burak
Cebula
Pytanie 9
Kto nie zda żywienia?
Angelika
Marta
Magda
Kaja
Pytanie 10
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Ziemniak
Burak
Marchew
Pytanie 11
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Duża ilość wody
Zanieczyszczenie ziemią
Niska zawartość włókna
Pytanie 12
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
Pytanie 13
Przemiana głodowa to:
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Pytanie 14
Słoma to:
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Pytanie 15
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma żytnia
Słoma owsiana
Słoma jęczmienna
Pytanie 16
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa ilość białka
Poprawia walory smakowe
Zwiększa strawność
Pytanie 17
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Melasa
Młóto
Wywar
Pytanie 18
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Pytanie 19
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Tostowaniu
Spalaniu
Gotowaniu
Pytanie 20
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Premiks
Mieszanka pełnoporcjowa
Mieszanka uzupełniająca
Pytanie 21
Probiotyki:
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Poprawiają walory smakowe paszy
Pytanie 22
Przeciwutleniacze:
Hamują rozwój pleśni
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Pytanie 23
Detoksykanty:
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Hamują rozwój pleśni
Pytanie 24
Kokcydiostatyki
Powodują choroby drobiu
Zapobiegają kokcydiozie
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy