Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
Fizjo zmysły gumed giełda
Podsumowanie testu
Fizjo zmysły gumed giełda
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Czy Oskar robi giełdę?
tak
nie
Pytanie 2
Niedobór oreksyn powoduje spadek masy ciała
F
P
Pytanie 3
Kosteczki słuchowe wzmacniają dźwięk o 25db
P
F
Pytanie 4
Żeby poczuć dwa ukłucia, musisz pobudzić dwa pola recepcyjne
P
F
Pytanie 5
Próba Schwabacha bada się słuch, porównując stroikiem sluch badanego i badającego, pod warunkiem że badający słyszy dobrze
F
P
Pytanie 6
Anapireksja jest spowodowana obniżonym punktem nastawczym termoregulacji
F
P
Pytanie 7
GLP-1 pobudza wydzielanie insuliny
P
F
Pytanie 8
H+ w dwunastnicy pobudzają wydzielanie sekretny
P
F
Pytanie 9
Jony żelaza lepiej wchłaniają się w środowisku alkalicznym
P
F
Pytanie 10
Zapachy z zewnątrz czujemy przy wdechu
P
F
Pytanie 11
Współczynnik oddechowy jest taki sam dla wszystkich rodzajów pokarmu
P
F
Pytanie 12
Działanie dynamiczne pokarmu pobudza bezpośrednio/równocześnie pobieranie pokarmu
P
F
Pytanie 13
Pobudzenie tylnego podwzgórza powoduje termogenezę drżeniową
P
F
Pytanie 14
Ośrodek sytości jest z boku podwzgórza
P
F
Pytanie 15
Szybki ból to pobudzenie włókien C
F
P
Pytanie 16
Rozróżnianie zapachów jest zależne od wzorców kodowanych w kłębuszkach węchowych
F
P
Pytanie 17
Powyżej 47 stopni pobudzane są receptory zimna
P
F
Pytanie 18
Uszkodzenie końca błony podstawnej ślimaka upośledza słyszenie tonów niskich
P
F
Pytanie 19
Hamowanie bólu bramką rdzeniową to hamowanie presynaptyczne III neuronu
P
F
Pytanie 20
Ciałka blaszkowate adaptują się dość szybko, to znaczy w klika sekund
F
P
Pytanie 21
Ciągły ucisk o takiej samej sile utrzymuje taki sam poziom pobudzenia receptora
P
F
Pytanie 22
Grelina pobudza apetyt i stymuluje lipogenezę
F
P
Pytanie 23
Łagiewka i woreczek powodują wyczuwanie przyspieszenia katowego
P
F
Pytanie 24
GLP-1 przechodzi z krwi do mózgu
F
P
Pytanie 25
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo 100-200 mg
F
P
Pytanie 26
Lokalizacja dźwięku zależy od dotarcia między uchem prawym i lewym
F
P
Pytanie 27
Beta - hydroksymaslan hamuje ośróżnicy rodek sytości i pobudza apetyt
P
F
Pytanie 28
Percepcja to interpretacja i rozpoznawania
F
P
Pytanie 29
Wrażenia smakowe to percepcja, a nie czucie
F
P
Pytanie 30
Ogolnoustrojowe rozszerzenie naczyń to mechanizm podwyższania temperatury
F
P
Pytanie 31
Podwyższenie temperatury przez pirogeny egzogenne
P
F
Pytanie 32
Podwyższenie temperatury przez zmianę punktu nastawczego to anapireksja
F
P
Pytanie 33
Oczoplas optokinetyczny przez przepływ srodchlonki w kanałach polkolistych
F
P
Pytanie 34
Ruch rzesek w stronę kinocilium powoduje hiperpolaryzacje
F
P
Pytanie 35
Mniej energii po 10g alkoholu niż po 10g białka
F
P
Pytanie 36
U młodych kobiet i mężczyzn PPM takie samo
F
P
Pytanie 37
Zakręt obręczy odpowiada za emocjonalna komponente bólu
P
F
Pytanie 38
Hormony oreksygenne pobudzają apetyt
F
P
Pytanie 39
Napinacz błony bebenkowej obniża moc fali akustycznej o 10dB
P
F
Pytanie 40
U zdrowego człowieka próg słuchu kostny jest wyższy o 10dB od powietrznego
F
P
Pytanie 41
Współczynnik oddechowy cukrów wynosi 0,8
F
P
Pytanie 42
Amylina hamuje głód
F
P
Pytanie 43
Oreksyny pobudzają zasypianie
P
F
Pytanie 44
Próg bólu wynosi 100 dB
P
F
Pytanie 45
Punkt nastawczy temperatury wykazuje rytmikę dobową
F
P
Pytanie 46
Kalorymetria bezpośrednia to mierzenie zużytego tlenu
F
P
Pytanie 47
Nerw błędny nie przewodzi czucia smaku
P
F
Pytanie 48
Ośrodek sytości pobudza zachowania apetytywne
F
P
Pytanie 49
Właściwości termoregulacyjne skóry zależą od jej unaczynienia
P
F
Pytanie 50
Interneurony istoty galaretowatej rogów tylnych rdzenia kręgowego hamują odczucie bólu
F
P
Pytanie 51
Błędnik błoniasty odpowiada wyłącznie za równowagę
F
P
Pytanie 52
Rozciąganie ściany jelita hamuje ośrodek łaknienia
P
F
Pytanie 53
Swędzenie przewodzą włókna C
F
P
Pytanie 54
Transport fruktozy to mechanizm dyfuzji ułatwionej
P
F
Pytanie 55
Zgięcie stereociliów zgodnie z ruchem głowy.
P
F
Pytanie 56
Jeden kubek smakowy ma tylko jeden rodzaj receptora
P
F
Pytanie 57
Zatkanie przewodu słuchowego zewnętrznego powoduje zwiększenie długości przewodnictwa kostnego.
F
P
Pytanie 58
Kilkuminutowy ucisk skóry ze stałą siłą powoduje spadek ilości potencjałów czynnościowych czyli adaptację w ciałkach Paciniego.
F
P
Pytanie 59
gruczoły potowe pobudzane są poprzez włókna cholinergiczne
P
F
Pytanie 60
Potencjał mikrofonowy ślimaka wynosi -80mV
P
F
Pytanie 61
Bilirubiny wolnej jest więcej w osoczu niż bilirubiny związanej
P
F
Pytanie 62
Posiłek lekkostrawny- złożone węglowodany i białka, nie wpływa na spoczynkową przemianę materii
F
P
Pytanie 63
Oreksyna zmniejsza aktywność życiową
P
F
Pytanie 64
Glukagon pobudza łaknienie
P
F
Pytanie 65
Tylne podwzgórze odpowiedzialne jest za utratę ciepła
F
P
Pytanie 66
Ciałka Pacciniego wrażłiwe są na stały, mocny ucisk
P
F
Pytanie 67
Ciałka Meissnera odpowiedzialne są za dokładną lokalizację dotyku
P
F
Pytanie 68
Faza głowowa wydzielania trzustkowego stanowi 80%
F
P
Pytanie 69
Informacje smakowe z różnych kubków smakowych/przewodzących różne smaki idą jednym neuronem
F
P
Pytanie 70
Informacja (słuchowa/smakowa/węchowa- nie pamiętam) coś z białkami G
F
P
Pytanie 71
Dany zapach (każdy) idzie jednym (osobnym) kłębuszkiem węchowym
F
P
Pytanie 72
Ból szybki, zlokalizowany przesyłany włóknami C
F
P
Pytanie 73
Wielkość reakcji na dany bodziec jest równa kwadratowi natężenia bodźca
F
P
Pytanie 74
W łagiewce i woreczku znajduje się zagłębienie- plamka, odpowiedzialna za odbieranie wrażeń zmysłowych czy jakoś tak P
F
P
Pytanie 75
Świąd rozpoznają pruritoceptory
P
F
Pytanie 76
. Rozpoznajemy kilka tysiecy zapachów
F
P
Pytanie 77
Przy Weberze lepiej słyszymy w uchu z uszkodzeniem przewodzenia
P
F
Pytanie 78
Zwiększenie natężenia bodźca = większa częstotliwość potencjałów
F
P
Pytanie 79
Po położeniu stroika na głowie zdrowy słyszy tak samo w obu uszach
F
P
Pytanie 80
Ból szybki jest przenoszony przez włókna Ad
P
F
Pytanie 81
Adekwatny bodziec może wywołać hiperpolaryzacje receptorów czuciowych
P
F
Pytanie 82
Tarczki Merkela reagują na odkształcenie skóry
P
F
Pytanie 83
W kinestezji mamy proprioreceptory
P
F
Pytanie 84
Ciało I neuronu przewodzącego ból znajduje się w rogach tylnich rdzenia kręgowego
F
P
Pytanie 85
Próba Rinnego to ocena przewodnictwa kostnego i powietrznego
P
F
Pytanie 86
Napływ jonów sodu depolaryzuje komórki zmysłowe smaku.
F
P
Pytanie 87
Ideą odruchu błędnikowo-ocznego jest utrzymanie obrazu na siatkówce pomimo ruchów głową
F
P
Pytanie 88
Długie pobudzanie receptorów wywoła zjawisko rekrutacj
P
F
Pytanie 89
Termoreceptory zimna zaopatrywane są przez włókna niezmielinizowane, a ciepła przez włókna zmielinizowane
F
P
Pytanie 90
Próg pobudliwości węchu jest niższy od smaku
F
P
Pytanie 91
Na skrzyżowaniu o umiarkowanej głośności natężenie 30 dB
F
P
Pytanie 92
Wrażenie smakowe jest również zależne od zapachu wydychanego
P
F
Pytanie 93
Większość receptorów dotyku i ucisku jest szybko adaptująca ?
P
F
Pytanie 94
Próg pobudliwości receptorów węchu jest niższy niż receptorów smaku
F
P
Pytanie 95
W tworzeniu wrażenia smakowego biorą udział receptory węchu przy wydechu przez nos
P
F
Pytanie 96
Właściwym receptorem słuchu są kk włoskowate zewn
F
P
Pytanie 97
Węch jest zmysłem wolno adaptującym
F
P
Pytanie 98
Dotykając cyrklem 2 bezpośrednio sąsiadujących pól recepcyjnych daje odczucie 1 bodźca
P
F
Pytanie 99
Najlepiej słyszymy dźwięki o częstotliwości 3000 Hz
P
F
Pytanie 100
W próbie Webera przy uszkodzeniu przewodzenia lepiej słychać w uchu chorym
F
P
Pytanie 101
Wzrost temperatury wzmaga odczuwanie smaku słodkiego i słonego
F
P
Pytanie 102
Brak amylazy ślinowej uniemożliwia prawidłowe trawienie cukrów
P
F
Pytanie 103
Cholecystokinina hamuje opróżnianie żołądka przez receptory CCK-1
F
P
Pytanie 104
Nocyreceptory i drogi wstępujące są rozpowszechnione u płodu w 5 miesiącu
P
F
Pytanie 105
Minimum rozróżniania pochylenia głowy to 5 stopni
P
F
Pytanie 106
Łagiewka to przyspieszenie pionowe
f
p
Pytanie 107
Slinianka podjezykowa wydziela 45% śliny
P
F
Pytanie 108
Odruch żucia to podwzgórze
F
P
Pytanie 109
Nocyreceptory i termoreceptory ciepła są zmielinizowane
P
F
Pytanie 110
WHR to biodra przez talię
F
P
Pytanie 111
Przy udarze jest miarowe tętno nie wyższe niż 80
F
P
Pytanie 112
Pierwotna kora sensoryczna to zakręt zaśrodkowy w płacie czołowym
F
P
Pytanie 113
Anapireksja to obniżenie punktu nastawczego
F
P
Pytanie 114
W narządzie przedsionkowym są receptory odruchu wymiotnego
F
P
Pytanie 115
Tk tłuszczowa wydziela rezystyne, ang II i estrogeny
F
P
Pytanie 116
Prostaglandyny zwiększają zapięcie LES
P
F
Pytanie 117
Lagiewka ruch prostoliniowy w poziomie
F
P
Pytanie 118
Mechanoreceptory skórne i te w stawach są wrażliwe na bodźce mechaniczne
P
F
Pytanie 119
Hepcydyna po związaniu ferroportyny w jelicie ułatwia wchłanianie Fe do krwi
P
F
Pytanie 120
Prioprioreceptory w stawach odpowiadają za kinestezje
F
P
Pytanie 121
Receptory skórne w drugim miesiącu
P
F
Pytanie 122
37 to stan przedgoraczkowy
P
F
Pytanie 123
Maksymalna utrata ciepła nie przekracza 3-krotnej utraty spoczynkowej
P
F
Pytanie 124
W trakcie trawienia wzrost przepływu jelitowego nie przekracza 75%
P
F
Pytanie 125
Włókna A przewodzą ból szybki i zlokalizowany
F
P
Pytanie 126
Ze wzrostem siły bodźca wzrasta rekrutacja neuronów pola recepcyjnego
P
F
Pytanie 127
Ślinianka przyuszna wydziela 55% sliny
F
P
Pytanie 128
III neuron drogi węchowej dochodzi do hipokampa i decyduje zachowaniach popędowo emocjalnych
P
F
Pytanie 129
Smak odczuwamy podczas wdechu
F
P
Pytanie 130
Równoważnik energetyczny dla węglowodanów i alko jest taki sam i wynosi 4,1kcal
F
P
Pytanie 131
Stosunek powierzchni błony bębenkowej do okienka owalnego jest korzystny dlatego w uchu środkowym wzmocnienie dźwięku
F
P
Pytanie 132
U osoby niezaaklimatyzowanej dobowe wydzielanie sodu z potem w upale 50g
F
P
Pytanie 133
Nabłonek zmysłowy składa sie z kk podporowych i rzeskowych
F
P
Pytanie 134
NPY NPYY i CCK hamują głód
F
P
Pytanie 135
Człowiek rozpoznaje przyspieszenie liniowe mniejsze od 0,5m/s2
F
P
Pytanie 136
Blednik statyczny rozpoznaje przyspieszenie kątowe
P
F
Pytanie 137
Tłuszcze i alkohol etylowy - równoważnik energetyczny &rt;5kcal
F
P
Pytanie 138
Jak rzęski do kinocilium to hiperpolaryzacja
P
F
Pytanie 139
Jak skręcasz głowę w prawo to śródchłonka w lewo
P
F
Pytanie 140
Wzór Lorentza do wyliczania PPPM
P
F
Pytanie 141
Skóra warg i opuszków ma największą rozdzielczość cos tam z dotykiem
F
P
Pytanie 142
W alergii mogą być pobudzone włókna bólowe C
P
F
Pytanie 143
Przy odruchu wymiotnym kurczy się tylko żołądek
P
F
Pytanie 144
Odruch żucia integrowany w tworze siatkowatym pnia mózgu
P
F
Pytanie 145
Percepcja to wiecej niż 1 receptorP
F
P
Pytanie 146
Gruczoły potowe unerwiane przez adrenergiczne wspolczulne
F
P
Pytanie 147
Ślinianka przyuszna wydziela 70% śliny w warunkach spoczynkowych
F
P
Pytanie 148
. Leptyna hamuje receptory smaku
P
F
Pytanie 149
Przy stałej sile nacisku pobudzenie receptora będzie stałe w czasie
F
P
Pytanie 150
Golgiego jest wrażliwy na pobudzenie mechaniczne
P
F
Pytanie 151
weglowodany zwiększają PPM o 15%
P
F
Pytanie 152
Okres półtrwania gastryna wynosi 2 godziny
P
F
Pytanie 153
kosteczki słuchowe przenoszą drgania błony bebenkowej na okienko okrągłe
P
F
Pytanie 154
Slinianka podzuchwowa wydziela 70% śliny na dobę
P
F
Pytanie 155
przpelyw jelitowych może wzrosnąć o 200%
P
F
Pytanie 156
Po miesięcznym pobycie w ciepłym kraju możliwe jest tracić z potem 4g sodu na dobę
F
P
Pytanie 157
Więcej jest receptorów zimna niż ciepła.
P
F
Pytanie 158
Białka zwiększają PPM o maks. 25%
F
P
Pytanie 159
Smak słodki jest odbierany na przedniej części języka
F
P
Pytanie 160
Komórka rzęsta składa się z 1rzęski długiej-stereocilium i wielu rzęsek krótkich-kinocilium
P
F
Pytanie 161
Glukagon zwiększa łaknienie
F
P
Pytanie 162
.Fala akustyczna jest bodźcem mechanicznym
F
P
Pytanie 163
wlokna A odpowiadają za przewodzenie bólu szybkiego zlokalizowanego
P
F
Pytanie 164
Przy dużej produkcji potu - jest on hipertoniczny w porównaniu do krwi
F
P