Podsumowanie testu

T15: Technik żywienia

Podsumowanie testu

T15: Technik żywienia

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
flambirowania
bemarowania
grilowania
tranżerowania
Pytanie 2
Na zdjęciu przedstawiono
miarkę barmańską
łopatkę do homara
łyżeczkę do kawioru
łyżeczkę barmańską
Pytanie 3
Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
30,0 g
9,0 g
90,0 g
3,0 g
Pytanie 4
Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
720,00 zł
800,00 zł
880,00 zł
400,00 zł
Pytanie 5
W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
270,00 mg
180,00 mg
370,00 mg
250,00 mg
Pytanie 6
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
Pytanie 7
Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.
162 kcal
324 kcal
100 kcal
300 kcal
Pytanie 8
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
różowego
musującego
wzmocnionego
czerwonego
Pytanie 9
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
3,00 zł
2,00 zł
1,00 zł
4,00 zł
Pytanie 10
HACCP to
amerykańska ustawa żywnościowa
organ normalizacyjny
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
norma jakości żywności
Pytanie 11
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
rybami
drobiem
serem
wieprzowiną
Pytanie 12
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Pytanie 13
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
ryb
drobiu
jaj
podrobów
Pytanie 14
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
lampka wina
przyjęcie typu stół angielski
uroczysty obiad
przyjęcie koktajlowe
Pytanie 15
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
niedobór fluoru
nadmiar potasu
niedobór żelaza
nadmiar wapnia
Pytanie 16
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na przyjęcie rodzinne zasiadane
na przyjęcie cocktailowe
na konferencję
na przyjęcie oficjalne państwowe
Pytanie 17
W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji?
zmienić nazwę zakładu
zmodyfikować kartę dań
poszukiwać tańszych dostawców surowców
wprowadzić gratisy przy zamówieniach powyżej 80 zł
Pytanie 18
W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać
zupę gulaszową
fondue serowe
zrazy zawijane
sos pomidorowy
Pytanie 19
Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu?
szkorbut
krzywica
pelagra
kwashiorkor
Pytanie 20
Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?
karta standardowa
karta okolicznościowa
karta okresowa
karta dnia
Pytanie 21
Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?
1,0 kg
10,0 kg
100,0 kg
0,1 kg
Pytanie 22
Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić
od 3 l do 3,5 l
od 1 l do 1,5 l
od 2 l do 2,5 l
od 4 l do 4,5 l
Pytanie 23
Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal?
643 kcal
1 029 kcal
1 372 kcal
343 kcal
Pytanie 24
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować
bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód, herbatę owocową
płatki kukurydziane z mlekiem
pumpernikiel, masło, herbatę z cytryną
chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
Pytanie 25
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
kolacja
II śniadanie
I śniadanie
obiad
Pytanie 26
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".
7,50 zł
10,00 zł
5,00 zł
2,50 zł
Pytanie 27
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
cukier i słodycze
mleko i jego przetwory
warzywa i owoce
produkty zbożowe
Pytanie 28
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
podanie karty menu
serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
Pytanie 29
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
sprzedaży osobistej
reklamy prasowej
promocji sprzedaży
dystrybucji bezpośredniej
Pytanie 30
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z mięsa wołowego
z ryb morskich
z kaszy jaglanej
z mięsa wieprzowego
Pytanie 31
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
90%
45%
60%
75%
Pytanie 32
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
makaron z serem twarogowym i szpinakiem
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
Pytanie 33
Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
globulina
gliadyna
glukoza
glutelina
Pytanie 34
Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
38 000,00 zł
42 000,00 zł
36 000,00 zł
44 000,00 zł
Pytanie 35
Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
Pytanie 36
Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
atkinsa
makrobiotyczna
diamondów
wegetariańska
Pytanie 37
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to działania zgodne ze strategią.
dystrybucji
ceny
personalną
promocji
Pytanie 38
Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu)
szpinak i marchew
białko j aj a i wątroba wieprzowa
dynia i żółtko jaja
masło i ser dojrzewający
Pytanie 39
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
42,00 g
45,00 g
27,00 g
30,00 g
Pytanie 40
Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
występ kabaretowy
usługa cateringowa
organizacja przyjęć
sprzedaż potraw na wynos