Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
Higiena i choroby układu pokarmowego
Podsumowanie testu
Higiena i choroby układu pokarmowego
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
trybu życia
temperamentu
rodzaju wykonywanej pracy
nastroju
płci
wieku
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
dieta
jadłospis
piramida potrzeb
piramida zdrowego żywienia
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
5
2
3
6
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
trzymanie produktów w lodówce
staranne mycie warzyw i owoców
mycie rąk
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
pasożytniczych
grzybiczych
wirusowych
bakteryjnych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
1 litr
2 szklanki
2 litry
3 litry
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
buraki
nasiona roślin strączkowych
liście szpinaku
ziemniaki
Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
próchnica
anoreksja
szkorbut
bulimia
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
otyłość
niedowaga
bulimia
anoreksja
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Salmonella
E. coli
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
grzybiczym
wirusowym
bakteryjnym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć ręce przed posiłkiem
długo gotować potrawy
myć warzywa i owoce
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
błonnik
kwasy tłuszczowe
cukry proste
witaminę C
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia
25 - 29,9
nadwaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
<18,5
niedowaga