Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
warzywa, owoce i zboża
produkty mleczne
ryby i owoce morza
mięso i jaja
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
sygnałowe
budulcowe
receptorowe
obronne
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
zielona warzywa liściaste
owoce cytrusowe, pietruszka
ryby morskie
mleko, sery i jaja
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
zaburzenia krzepliwości krwi
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
E. coli
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
otyłość
nadwaga
anoreksja
bulimia
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
D
masło, mleko, tran
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
żołądku
wątrobie
jamie ustnej
trzustce
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
ślinianki
wątroba
żołądek
trzustka
dwunastnica
Pytanie 17
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
60%
, a dorosłych kobiet w
55%
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
2 litrów
wody dziennie.
Pytanie 18
Zaznacz cukry proste.
glikogen
fruktoza
skrobia
glukoza
Pytanie 19
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
5
3
4
Pytanie 20
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
żelaza
witaminy C
witaminy A
fluoru
Pytanie 21
Dobrym źródłem magnezu są:
ryby, owoce morza, cytrusy
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
jaja, mleko, jogurty
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
Pytanie 22
Która część organizmu zawiera najmniejsze ilości wody?
płuca
skóra
kości
wątroba
Pytanie 23
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
stanowi środowisko reakcji chemicznych
magazynuje energię
uczestniczy w termoregulacji
pełni funkcję odpornościową
Pytanie 24
Składnik pokarmowy nie posiadający wartości odżywczych jednak konieczny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i wspomagający przesuwanie się pokarmu w jelitach to:
Pytanie 25
Połącz element układu pokarmowego z jego funkcją.
jelito grube
wchłanianie wody i formowanie się kału
jelito cienkie
trawienie składników odżywczych i ich wchłanianie do krwi i limfy
żołądek
mieszanie pokarmu i częściowe trawienie białek
jama ustna
mechaniczne rozdrabnianie pokarmu i wstępne trawienie cukrów
Pytanie 26
Które z enzymów wchodzą w skład soku trzustkowego?
amylaza
maltaza
trypsyna
pepsyna
lipaza
Pytanie 27
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
Pytanie 28
Jaka jest powierzchnia chłonna jelit u człowieka?
około 20 m²
około 50 m²
około 200 m²
około 500 m²
Pytanie 29
Uszereguj pożywienie zaczynając od tego, które należy spożywać jak najrzadziej.
Pytanie 30
Włośnica, owsica i glistnica są przykładami chorób:
bakteryjnych
wirusowych
pasożytniczych
grzybiczych
Pytanie 31
Zaznacz objawy charakterystyczne dla raka jelita grubego.
biegunki i zaparcia
krwawienia z przewodu pokarmowego
uczucie pieczenia w przewodzie pokarmowym
bóle brzucha
wymioty
Pytanie 32
Którym typem wirusowego zapalenia wątroby można zarazić się przez kontakty seksualne?
WZW B
WZW A
WZW C
Pytanie 33
Jakie BMI świadczy o nadwadze ciała?
powyżej 23
powyżej 30
powyżej 25
powyżej 28
Pytanie 34
Choroba objawiająca się napadami żarłoczności, po których następuje okres głodówek lub wywoływanie wymiotów to: