Podsumowanie testu

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Podsumowanie testu

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
dostarczają organizmowi energię
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
stanową materiał zapasowy organizmu
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
B12
D
K
A
C
B9
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
żołądku
wątrobie
dwunastnicy
trzustce
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozkładają cukry
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
36
30
32
28
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
tłuszcze
białka
węglowodany
Pytanie 7
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
warzywa, owoce i zboża
ryby i owoce morza
mięso i jaja
produkty mleczne
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
receptorowe
budulcowe
sygnałowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
mleko, sery i jaja
ryby morskie
owoce cytrusowe, pietruszka
zielona warzywa liściaste
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
zaburzenia krzepliwości krwi
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Staphylococcus aureus
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
bulimia
otyłość
nadwaga
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
trzustce
wątrobie
jamie ustnej
żołądku
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
żołądek
dwunastnica
wątroba
trzustka
ślinianki
Pytanie 17
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
60%
, a dorosłych kobiet w
55%
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
2 litrów
wody dziennie.
Pytanie 18
Zaznacz cukry proste.
glukoza
fruktoza
skrobia
glikogen
Pytanie 19
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
5
6
4
Pytanie 20
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
fluoru
żelaza
witaminy C
witaminy A
Pytanie 21
Dobrym źródłem magnezu są:
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
ryby, owoce morza, cytrusy
jaja, mleko, jogurty
Pytanie 22
Która część organizmu zawiera najmniejsze ilości wody?
kości
płuca
skóra
wątroba
Pytanie 23
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
uczestniczy w termoregulacji
pełni funkcję odpornościową
magazynuje energię
stanowi środowisko reakcji chemicznych
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
Pytanie 24
Składnik pokarmowy nie posiadający wartości odżywczych jednak konieczny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i wspomagający przesuwanie się pokarmu w jelitach to:
Pytanie 25
Połącz element układu pokarmowego z jego funkcją.
żołądek
mieszanie pokarmu i częściowe trawienie białek
jama ustna
mechaniczne rozdrabnianie pokarmu i wstępne trawienie cukrów
jelito grube
wchłanianie wody i formowanie się kału
jelito cienkie
trawienie składników odżywczych i ich wchłanianie do krwi i limfy
Pytanie 26
Które z enzymów wchodzą w skład soku trzustkowego?
lipaza
amylaza
maltaza
trypsyna
pepsyna
Pytanie 27
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
Pytanie 28
Jaka jest powierzchnia chłonna jelit u człowieka?
około 20 m²
około 500 m²
około 200 m²
około 50 m²
Pytanie 29
Uszereguj pożywienie zaczynając od tego, które należy spożywać jak najrzadziej.
Pytanie 30
Włośnica, owsica i glistnica są przykładami chorób:
bakteryjnych
grzybiczych
pasożytniczych
wirusowych
Pytanie 31
Zaznacz objawy charakterystyczne dla raka jelita grubego.
bóle brzucha
uczucie pieczenia w przewodzie pokarmowym
wymioty
krwawienia z przewodu pokarmowego
biegunki i zaparcia
Pytanie 32
Którym typem wirusowego zapalenia wątroby można zarazić się przez kontakty seksualne?
WZW C
WZW A
WZW B
Pytanie 33
Jakie BMI świadczy o nadwadze ciała?
powyżej 28
powyżej 23
powyżej 30
powyżej 25
Pytanie 34
Choroba objawiająca się napadami żarłoczności, po których następuje okres głodówek lub wywoływanie wymiotów to: