Podsumowanie testu

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Podsumowanie testu

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
odpowiadają za transport substancji w organizmie
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
stanową materiał zapasowy organizmu
dostarczają organizmowi energię
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
C
A
D
B12
B9
K
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
dwunastnicy
trzustce
wątrobie
żołądku
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
rozkładają cukry
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
28
30
32
36
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
białka
węglowodany
tłuszcze
Pytanie 7
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
ryby i owoce morza
produkty mleczne
warzywa, owoce i zboża
mięso i jaja
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
receptorowe
sygnałowe
obronne
budulcowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
ryby morskie
owoce cytrusowe, pietruszka
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
osteoporozę, krzywicę
zaburzenia krzepliwości krwi
bóle mięśni
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
E. coli
Staphylococcus aureus
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
bulimia
nadwaga
otyłość
anoreksja
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
B6
orzechy, soja, drożdże
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
jamie ustnej
wątrobie
żołądku
trzustce
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
ślinianki
żołądek
wątroba
dwunastnica
trzustka
Pytanie 17
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
60%
, a dorosłych kobiet w
55%
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
2 litrów
wody dziennie.
Pytanie 18
Zaznacz cukry proste.
glikogen
fruktoza
glukoza
skrobia
Pytanie 19
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
5
4
3
Pytanie 20
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
witaminy A
fluoru
witaminy C
żelaza
Pytanie 21
Dobrym źródłem magnezu są:
ryby, owoce morza, cytrusy
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
jaja, mleko, jogurty
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
Pytanie 22
Która część organizmu zawiera najmniejsze ilości wody?
wątroba
płuca
skóra
kości
Pytanie 23
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
magazynuje energię
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
pełni funkcję odpornościową
stanowi środowisko reakcji chemicznych
uczestniczy w termoregulacji
Pytanie 24
Składnik pokarmowy nie posiadający wartości odżywczych jednak konieczny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i wspomagający przesuwanie się pokarmu w jelitach to:
Pytanie 25
Połącz element układu pokarmowego z jego funkcją.
jelito grube
wchłanianie wody i formowanie się kału
jelito cienkie
trawienie składników odżywczych i ich wchłanianie do krwi i limfy
żołądek
mieszanie pokarmu i częściowe trawienie białek
jama ustna
mechaniczne rozdrabnianie pokarmu i wstępne trawienie cukrów
Pytanie 26
Które z enzymów wchodzą w skład soku trzustkowego?
amylaza
maltaza
pepsyna
lipaza
trypsyna
Pytanie 27
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
Pytanie 28
Jaka jest powierzchnia chłonna jelit u człowieka?
około 20 m²
około 500 m²
około 50 m²
około 200 m²
Pytanie 29
Uszereguj pożywienie zaczynając od tego, które należy spożywać jak najrzadziej.
Pytanie 30
Włośnica, owsica i glistnica są przykładami chorób:
bakteryjnych
wirusowych
grzybiczych
pasożytniczych
Pytanie 31
Zaznacz objawy charakterystyczne dla raka jelita grubego.
wymioty
krwawienia z przewodu pokarmowego
bóle brzucha
uczucie pieczenia w przewodzie pokarmowym
biegunki i zaparcia
Pytanie 32
Którym typem wirusowego zapalenia wątroby można zarazić się przez kontakty seksualne?
WZW B
WZW C
WZW A
Pytanie 33
Jakie BMI świadczy o nadwadze ciała?
powyżej 25
powyżej 23
powyżej 28
powyżej 30
Pytanie 34
Choroba objawiająca się napadami żarłoczności, po których następuje okres głodówek lub wywoływanie wymiotów to: