Podsumowanie testu

biochemia, kolos 2 wykłady, Metabolizm tłuszczów cz. 1

Podsumowanie testu

biochemia, kolos 2 wykłady, Metabolizm tłuszczów cz. 1

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
wskaż prawdziwe
przyłączanie FA do białek powoduje ich zmniejszoną zdolność do integrowania się z błonami
Prawda
duża część FA o krótkich łańcuchach są prekursorami prostaglandyn
Fałsz
najwięcej FFA jest w osoczu w warunkach głodzenia
Prawda
Pytanie 2
Kwasy tłuszczowe FA
długołańcuchowe FA muszą być transportowane we krwi w połączeniu z białkiem
zbudowane są z hydrofilowego łańcucha węglowodorowego, na końcu którego znajduje się gr. karboksylowa
FA nie zawierają wiązań podwójnych
w wartościach pKa większych od pH dominuje forma zjonizowana
Pytanie 3
wskaż prawdziwe
wiązania podwójne w FA mogą występować w dowolnej kofiguracji
Fałsz
FA zawierające powyżej 10 at. C uważane są za długie
Fałsz
Pytanie 4
najkrótszym z wymienionych FA jest kwas
linolowy
arachidonowy
palmitylooleinowy
oleinowy
Pytanie 5
FA w organizmie człowieka
większość to FA o konfiguracji trans
wszystkie FA mają łańcuchy proste
obecność w. podwójnych powoduje obniżenie temp topnienia
wraz ze wzrostem długości łańcucha spada temp topnienia
Pytanie 6
! niezbędne kwasy tłuszczowe
niektóre niezbędne kwasy tłuszczowe mogą być syntetyzowane w organizmie np kwas alfa-linolenowy
kwas arachidonowy jest niezbędnym kwasem tłuszczowym niezależnie od okoliczności
kwas linolowy jest prekursorem kw. arachidonowego
niedobory niezbędnych FA zdarzają się stosunkowo często
Pytanie 7
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
w pozycji C1 zwykle występuje kwas nasycony
Prawda
acyloglicerole są estrami glicerolu i FA
Prawda
w skład TAG częściej wchodzą jednakowe reszty FA
Fałsz
w pozycji C3 zwykle występuje kwas nienasycony
Fałsz
Pytanie 8
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
są w wysokim stopniu zredukowane
Prawda
są głównym rezerwuarem energii dla organizmu człowieka
Prawda
magazynowane w formie bezwodnej
Prawda
obecność nienasyconych FA obniża temp topnienia acylogliceroli
Prawda
TAG nie mogą tworzyć stabilnych miceli
Prawda
Pytanie 9
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
utlenianie 1g tłuszczu do CO2 i H2O dostarcza dwukrotnie więcej energii niż utlenianie cukrów i aminokwasów
Prawda
stosunek H:O w TAG jest wielokrotnie niższy niż w cukrach
Fałsz
Pytanie 10
Trawienie tłuszczów pokarmowych
lipaza żołądkowa wykazuje się wysoką skutecznością, natomiast znaczenie lipazy językowej jest wątpliwe
Fałsz
enzymy lipolityczne działają w układzie dwufazowym
Prawda
trawienie lipidów w żołądku jest katalizowane 2 enzymy: lipazę językową i żołądkową
Prawda
dorosły człowiek spożywa około 60-150g lipidów
Prawda
około 70% ze spożytych lipidów stanowią TAG
Fałsz
Pytanie 11
Lipaza językowa i żołądkowa
właściwe trawienie lipidów odbywa się w żołądku w obecności kwasu solnego
mogą uwalniać hydrolitycznie FA z TAG, które zawierają FA o długich łańcuchach (tłuszcze mleka)
u osób z niewydolnością trzustki brak aktywności lipazy trzustkowej całkowicie uniemożliwia trawienie tłuszczów
odgrywają szczególnie ważną rolę w trawieniu lipidów u niemowląt
Pytanie 12
! trawienie tłuszczów pokarmowych
emulgacja zachodzi tylko pod wpływem określonych związków takich jak fosfolipidy
kulisty kształt kropelek tłuszczu jest korzystny przy trawieniu
podczas emulgacji zmienia się sumaryczna objętość kropli tłuszczu
detergenty zmniejszają napięcie powierzchniowe
Pytanie 13
Lipaza trzustkowa
w wydzielinie trzustki w bardzo dużym stężeniu
Prawda
odłącza od TAG FA przy skrajnych atomach C1 i C3 glicerolu
Prawda
produktami trawienia jest mieszanina FFA i 2-diacylogliceroli
Fałsz
Pytanie 14
Lipaza trzustkowa obecna jest w wydzielinie trzustki w stężeniu
4-8% białka całkowitego
15-20% białka całkowitego
2-3% białka całkowitego
18-30% białka całkowitego
Pytanie 15
! Kolipaza
wiąże się z lipaza w stosunku stechiometrycznym 1:1
Prawda
pomaga w zakotwiczeniu i stabilizacji enzymu na granicy faz
Prawda
hamuje aktywność lipazy w warunkach kwasowych
Fałsz
jest syntetyzowana w formie zymogenu, aktywowanego przez pepsynę
Fałsz
Pytanie 16
! Kolipaza
orlistat hamuje aktywność lipazy żołądkowej i trzustkowej
jest pierwszym białkiem uczestniczącym w trawieniu TAG
Orlistat = tetrahydroksypolistatyna
orlistat jest bezpiecznie stosowanym lekiem u osób z otyłością
Pytanie 17
Inne enzymy
Fosfolipaza wymaga obecności soli trzustkowych w celu uzyskania optymalnej aktywności
Prawda
większość cholesterolu w diecie występuje w formie wolnej
Prawda
Esteraza cholesterolowa hydrolizuje cholesterol
Fałsz
Fosfolipaza A2 uwalnia 1 cz. FA z pozycji 1 glicerolu fosfolipidu
Fałsz
Pytanie 18
Zawartość cholesterolu w diecie w formie zestryfikowanej
5-10%
10-15%
0-10%
5-15%
Pytanie 19
Kontrola trawienia tłuszczów
pobudza komórki trzustki do wydzielania enzymów trawiennych
Prawda
cholecystokinina obkurcza pęcherzyk żółciowy, uwalniając jego zawartość
Prawda
cholecystokinina jest produkowana przez błonę śluzową żołądka w odpowiedzi na obecność lipidów
Fałsz
Pytanie 20
Kontrola trawienia tłuszczów - sekretyna
zmniejsza zawartość wodorowęglanów
Fałsz
sekretyna jest produkowana przez ścianę dwunastnicy
Prawda
odpowiada za stworzenie optymalnego pH dla enzymów
Prawda
bodźcem do wydzielania jest kwas solny
Prawda
Pytanie 21
! Mieszane micele
2-monoacyloglicerole nie mogą tworzyć (w swojej formie) mieszanych miceli
FFA, cholesterol i fosfolipidy tworzą mieszane micele
elementy lipidowe łączą się z grupami hydrofobowymi skierowanymi na zewnątrz
utworzenie miceli jest niezbędne do wchłaniania FA
Pytanie 22
Resynteza i reestryfikacja TAG
resynteza zachodzi w komórkach błony śluzowej jelita
w procesie resyntezy zostają zużyte 2 cz. ATP
nowopowstałe TAG wiążą się z albuminą i są transportowane do nerek
najsilniej reestryfikacji podlegają FA o krótkich i średnich łańcuchach
Pytanie 23
! Chylomikrony - wskaż prawdziwe
nadaje powstałym kompleksom rozpuszczalność w środowisku wodnym
Prawda
nie mieszają się z krwią
Fałsz
hydrofilna powłoka składa się z białek, fosfolipidów i wolnego cholestrerolu
Prawda
Pytanie 24
! Chylomikrony - wskaż prawdziwe
adipocyty wiążą FA z glicerolem tworząc TAG
Prawda
Lipaza lipoproteinowa jest syntetyzowana przez wątrobę i mózg
Fałsz
Lipaza lipoproteinowa inicjuje rozpad TAG do glicerolo-2-fosforanu i FFA
Prawda
TAG są syntetyzowane i magazynowane w wątrobie
Fałsz
Pytanie 25
! Rozkład TAG w komórkach - wskaż prawdziwe
podlega regulacji hormonalnej
Prawda
lipoliza TAG katalizowana przez lipazę hormonowrażliwą
Prawda
głównie w adipocytach
Prawda
Pytanie 26
! Rozkład TAG w komórkach - lipaza hormonowrażliwa
Adrenalina, noradrenalina i glukagon
fosforylują
ąą enzym prowadząc do jego
aktywacji
, podczas gdy insulina go
defosforyluje
, co
hamuje
lipolizę.