Podsumowanie testu

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Podsumowanie testu

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(IV)
kwas siarkowy(VI)
kwas mrówkowy
woda
Pytanie 2
Ogólny wzór estrów to:
CnH2n+1OH
ROH
R1COOR2
RCOOH
Pytanie 3
Reakcja estryfikacji to:
Pytanie 4
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
maślan butylu
propionian propylu
octan etylu
octan propylu
Pytanie 5
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
Pytanie 6
Hydroliza to:
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
Pytanie 7
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji leków i benzyny
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji papieru toaletowego
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji środków owadobójczych
produkcji jabłek i wiśni
impregnacji tkanin
garbarowania skór
Pytanie 8
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
butanolu i wody
metanolu i kwasu mrówkowego
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
Pytanie 9
Woski to:
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
alkohole
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
Pytanie 10
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Pytanie 11
Nitrogliceryna:
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
ma wzór C3H5(ONO2)3
wymyślił ją Nobel
nie jest estrem
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
jest bardzo wybuchowa
Pytanie 12
Zapachy estrów są:
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
tylko śmierdzące
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko przyjemne
Pytanie 13
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
Pytanie 14
Tłuszcze to:
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
Pytanie 15
Tłuszcze dzielą się na:
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
Pytanie 16
Tłuszcze stałe to:
olej słonecznikowy
smalec
tran
margaryna
masło
Pytanie 17
Tłuszcze ciekłe to:
smalec
RAMA!
olej rzepakowy
tran
oliwa z oliwy
wódka
olej słonecznikowy
Pytanie 18
Tłuszcze zwierzęce to
margaryna
smalec
masło
tran
oliwa
olej
Pytanie 19
Tłuszcze nasycone to:
masło
RAMA!
margaryna
olej słonecznikowy
Pytanie 20
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i stała
Pytanie 21
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
ciekła i nasycona
stała i nasycona
ciekła i nienasycona
stała i nienasycona
Pytanie 22
Reakcja zmydlania to:
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
Pytanie 23
Próba akroleinowa
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak tłuszcz to tylko wrze
jak nasycony to wydziela sie akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
jak nie nasycony to wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
Pytanie 24
Akroleina
zapach świeżych frytek
słodka
bezbarwna
drażniący zapach
bez smaku
gorzka
zielona
Pytanie 25
Reakcja addycji w tłuszczach
odbarwienie chlorku miedzi
zmydlanie tłuszczu
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
odbarwienie wody bromowej
produkcja tłuszczów sztucznych
tylko tłuszcze nienasycone
tylko tłuszcze nasycone
Pytanie 26
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tylko tłuszcze nienasycone
wszystkie tłuszcze
tłuszcze nie odbarwiają
tylko tłuszcze nasycone
Pytanie 27
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
zmaślanie
ekstrakację
rafinację
tłoczenie na zimno
tłoczenie na gorąco
Pytanie 28
Tłoczenie na zimno:
olej wysokiej jakości
olej niskiej jakości
niewielka ilość oleju
dużo oleju
olej niezdatny do spożycia
Pytanie 29
Tłoczenie na gorąco
wydostają się również składniki niepożądane
olej czysty i jasny
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
niewielkie ilości oleju
Pytanie 30
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
Pytanie 31
Zaznacz prawdziwe zdania:
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
Pytanie 32
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
Pytanie 33
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
Pytanie 34
Najwięcej NNKT zawiera:
olej słonecznikowy
oliwa z oliwek
masło
tran
olej rzepakowy
olej sojowy
smalec
Pytanie 35
Oleje mineralne to
oleje otrzymywane z wody mineralnej
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje jadalne
mieszaniny węglowodorów
Pytanie 36
Zmydlanie tłuszczów to:
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
takie coś nie istnieje
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
Pytanie 37
Wysalanie tłuszczu to:
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
Pytanie 38
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
otrzymywanie margaryny
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
otrzymywanie oleju
produkcja tłuszczów stałych
produkcja tłuszczów ciekłych
Pytanie 39
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
w procesie hydrolizy
w procesie utwardzania
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
Pytanie 40
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2