Podsumowanie testu

Organiczne składniki pokarmowe

Podsumowanie testu

Organiczne składniki pokarmowe

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Zaznacz monosacharydy.
glukoza
galaktoza
fruktoza
maltoza
sacharoza
laktoza
Pytanie 2
Podaj nazwę cukru pełniącego funkcję zapasową.
Pytanie 3
Jakie jest dobowa zalecana ilość spożycia błonnika pokarmowego dla młodzieży?
20 g
10 g
30 g
40 g
Pytanie 4
Ile rodzajów aminokwasów buduje białka?
12
24
5
20
Pytanie 5
Zaznacz zdania prawdziwe.
Najlepszym źródłem NNKT są oleje roślinne i ryby morskie.
Prawda
Białka pełnowartościowe zawarte są wyłącznie w pokarmach roślinnych.
Fałsz
Kwasy omega-3 i omega-6 należą do NNKT.
Prawda
Pytanie 6
Zaznacz zdania prawdziwe.
Błonnik przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu.
Prawda
Nadmiar błonnika w diecie prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia i otyłości.
Fałsz
Błonnik ma wysoką kaloryczność.
Fałsz
Pytanie 7
Aminokwasy, które jest w stanie produkować organizm człowieka to:
Pytanie 8
Hemoglobina jest:
polisacharydem
białkiem
disacharydem
tłuszczem
Pytanie 9
Zaznacz zdania prawdziwe.
Tłuszcze są budulcem błon komórkowych.
Prawda
Łączenie ze sobą różnych pokarmów roślinnych może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Prawda
Tłuszcze są ciężkie i charakteryzują się niewielką objętością.
Fałsz
Pytanie 10
Wymień cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Pytanie 11
Kwasy tłuszczowe nienasycone charakteryzują się:
samymi wiązaniami pojedynczymi pomiędzy atomami węgla
przynajmniej dwoma wiązaniami podwójnymi między atomami węgla
przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym między atomami węgla
Pytanie 12
Zaznacz zdania prawdziwe.
Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w organizmie.
Prawda
Nadmiar białek w diecie może prowadzić do uszkodzenia nerek.
Prawda
Tłuszcze są niezbędne do syntezy niektórych hormonów.
Prawda
Pytanie 13
Ile wynosi prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3?
8:1
5:1
3:1
7:1