Podsumowanie testu

R11: Technik weterynarii, Wrzesień 2014

Podsumowanie testu

R11: Technik weterynarii, Wrzesień 2014

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Mieszanka paszowa, zaspokajająca szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i jest przeznaczona dla zwierząt, u których procesy trawienia, przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom, to mieszanka
lecznicza
dietetyczna
uzupełniająca
pełnoporcjowa
Pytanie 2
Dobra Praktyka Produkcyjna posiada skrót
HACCP
DPP
GMP
GHP
Pytanie 3
Do zadań Inspekcji Weterynaryjnej nie należy
nadzór nad produkcją pasz
leczenie chorób odzwierzęcych
badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego
zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt
Pytanie 4
Organy Inspekcji Weterynaryjnej nie kontrolują
warunków transportu ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
świeżości mięsa w sklepach mięsnych
przestrzegania zasad higieny przez pracowników produkcji w rzeźni
rozładunku zwierząt w rzeźni
Pytanie 5
Na podstawie fragmentu rozporządzenia określ maksymalną obsadę cieląt o masie ok. 165 kg,jaką można utrzymać w pomieszczeniu o wymiarach 6 m x 25 m.
83 cielęta
100 cieląt
97 cieląt
88 cieląt
Pytanie 6
Korzystając z wykresu można stwierdzić, że po 25 dniach po oczyszczeniu szyb oświetlenie zmniejsza się
o 50%
o 25%
o 85%
o 75%
Pytanie 7
Temperatura wody w sterylizatorach znajdujących się w rzeźni powinna wynosić co najmniej
82 °C
63 °C
55 °C
100 °C
Pytanie 8
Obszar wokół obszaru zagrożonego, podlegający ograniczeniom, w szczególności zakazom lubnakazom dotyczącym przemieszczania zwierząt, to obszar
zapowietrzony
zakaźny
buforowy
niezagrożony
Pytanie 9
Treść przewodu pokarmowego zwierząt rzeźnych jest materiałem
kategorii 3
SRM
kategorii 2
kategorii 1
Pytanie 10
Numer siedziby stada podany jest na kolczyku
owiec
kóz
bydła
świń
Pytanie 11
Badanie przedubojowe może być przeprowadzone w gospodarstwie pochodzenia w przypadku uboju
świń
koni
bydła
kóz
Pytanie 12
Tuberkulinę podaje się
podskórnie w ilości 1 ml
podskórnie w ilości 0,1 ml
śródskórnie w ilości 1 ml
śródskórnie w ilości 0,1 ml
Pytanie 13
Choroba zakaźna podlegająca obowiązkowi zwalczania to
motylica bydła
zapalenie płuc koni
afrykański pomór świń
kokcydioza drobiu
Pytanie 14
Badanie przedubojowe wykonuje się
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
Pytanie 15
System HACCP jako zagrożenie fizyczne żywności uznaje obecność
szkła
bakterii
pasożytów
pestycydów
Pytanie 16
Znajdujący się na tuszy znak jakości zdrowotnej oznacza, że mięso
pochodzi od zdrowego zwierzęcia
jest wysokiej jakości
ma podwyższone walory odżywcze
jest zdatne do spożycia przez ludzi
Pytanie 17
Użyte w ustawie o ochronie zdrowia zwierząt określenie kwarantanna oznacza
miejsce gromadzenia zwierząt
odrębny obiekt budowlany do czasowego pobytu zwierząt
odosobnienie zwierząt w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się choroby zakaźnej
czas, który musi upłynąć po zastosowaniu leku, aby lek został wyeliminowany z organizmu zwierzęcia
Pytanie 18
Zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt obowiązkowemu szczepieniu przeciwko wściekliźnie podlegają
wszystkie psy w wieku powyżej 3 miesiąca
wychodzące koty w wieku powyżej 6 miesiąca
fretki posiadające paszport
lisy wolno żyjące na obszarze całego kraju
Pytanie 19
Przepływ powietrza mierzy się za pomocą
higrometru
oscyloskopu
anemometru
anemostatu
Pytanie 20
Przedstawiony poniżej wzór paszportu dotyczy
krów
świń
koni
kóz
Pytanie 21
Krowa złamała nogę. Aby uratować wartość rzeźną zwierzęcia należy
dokonać uboju sanitarnego
dokonać uboju z konieczności
jak najszybciej dostarczyć zwierzę do rzeźni
poddać zwierzę eutanazji
Pytanie 22
Badanie mięsa na obecność włośni jest obowiązkowe po uboju
bydła i strusi
dzików i danieli
świń i zajęcy
nutrii i koni
Pytanie 23
Zakaz szczepień obowiązuje przy
nosówce
pryszczycy
wściekliźnie
włośnicy
Pytanie 24
Podczas transportu zwierzęta
można przywiązywać za rogi
muszą przez cały czas stać
nie mogą być przywiązane za kółka nosowe
można wciągnąć za rogi lub nogi do środka transportu
Pytanie 25
Podczas standardowego badania poubojowego tusze i narządy wewnętrzne świń poddaje się procedurze
badania dotykowego śledziony
nacięcia i zbadania węzłów chłonnych podżuchwowych
nacięcia podłużnego serca tak, aby otworzyć komory i przeciąć przegrodę międzykomorową
oględzin płuc, tchawicy i przełyku
Pytanie 26
Badanie danego stada bydła w kierunku brucelozy przeprowadza się
jeden raz w roku
co 5 lat
dwa razy w roku
co 3 lata
Pytanie 27
Materiałem do badań w kierunku choroby Aujeszkyego jest
filar przepony
pień mózgu
mocz
krew
Pytanie 28
Organem Inspekcji Weterynaryjnej nie jest
Wojewódzki Lekarz Weterynarii
Gminny Lekarz Weterynarii
Graniczny Lekarz Weterynarii
Główny Lekarz Weterynarii
Pytanie 29
Ubój sanitarny to ubój zwierzęcia
chorego na chorobę zakaźną lub podejrzanego o zakażenie
po urazie lub wypadku
w rzeźni o obniżonych warunkach higienicznych
w rzeźni po przeprowadzonej sanityzacji
Pytanie 30
Do badania w kierunku BSE pobiera się próby od bydła poddanemu normalnemu ubojowi w wieku powyżej
48 miesięcy
72 miesięcy
96 miesięcy
24 miesięcy
Pytanie 31
Mleko UHT to mleko, które zostało poddane działaniu
bardzo wysokiej temperatury przez kilka sekund
niskiej temperatury przez kilka minut
promieniowania UV przez kilka sekund
bardzo niskiego ciśnienia przez kilkanaście sekund
Pytanie 32
Zdjęcie przedstawia kolczyk identyfikacyjny
świni
owcy
kozy
bydła
Pytanie 33
Bezpieczeństwo zdrowotne żywności zapewnia
Inspekcja Weterynaryjna
powiatowy lekarz weterynarii
Państwowa Inspekcja Sanitarna
producent żywności
Pytanie 34
Tuberkulinizację bydła wykonuje się u zwierząt w wieku powyżej
6 miesiąca
3 miesiąca
3 tygodnia
6 tygodnia
Pytanie 35
Dokument "Informacje dotyczące łańcucha żywnościowego zwierząt kierowanych do uboju"wypełnia
właściciel rzeźni
urzędowy lekarz weterynarii
właściciel zwierząt
kierowca wiozący zwierzęta
Pytanie 36
Do badania mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania potrzebne są
podpuszczka, HC1, woda destylowana
podpuszczka, H2S04, woda z kranu
pepsyna, HC1, woda z kranu
pepsyna, H2S04, woda destylowana
Pytanie 37
Wykaz chorób zakaźnych podlegających obowiązkowi rejestracji znajduje się w załączniku do
rozporządzenia MRiRW z dnia 16 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych
rozporządzenia MRiRW z dnia 21 listopada 2008 r. w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt, dla których sporządza się plany gotowości ich zwalczania
ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt
Pytanie 38
Czy koty poddaje się obowiązkowemu szczepieniu przeciw wściekliźnie?
Tak, 1 raz w roku
Tak, tylko jeśli wychodzą z domu
Tak, raz na 2 lata
Nie
Pytanie 39
Na podstawie wyciągu z ustawy określ, których zadań nie pełni Inspekcja Weterynaryjna.
Wprowadza informacje o statusie epizootycznym stad
Kontroluje oznakowanie zwierząt w siedzibie stada
Prowadzi nadzór nad wydawaniem paszportów dla bydła
Sprawdza, czy bydło i koniowate mają paszporty
Pytanie 40
Jeśli materiał kategorii 3 miał kontakt z SRM to
nie trzeba podejmować żadnych działań
należy go zdezynfekować i traktować jak materiał kategorii 3
należy całość potraktować jak SRM
należy materiał kategorii 3 przenieść do kategorii 2