Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
Układ pokarmowy
Podsumowanie testu
Układ pokarmowy
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Spalanie 1 g białka dostarcza:
3,5 kcal
4,1 kcal
5,7 kcal
7,2 kcal
Pytanie 2
Sole minaralne nie są składnikiem:
regulującym
energetycznym
budulcowym
Pytanie 3
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
PP
D3
D
D2
Pytanie 4
Niedobór witaminy A powoduje:
rogowacenie skóry
niedostateczną mineralizację kości
anemię
łuszczenie się skóry
kurzą ślepotę
Pytanie 5
Do makrosładników należą:
miedź
siarka
magnez
żelazo
chlor
Pytanie 6
Niedobór boru powoduje:
zmieny w skórce
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
nie przewodzenie asymilatów
Pytanie 7
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
Pytanie 8
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
trypsyna
pepsyna
ptialina
lipaza
Pytanie 9
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
pepsyna
trypsyna
podpuszczka
amylaza
Pytanie 10
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
serce
trzustka
jelita
wątroba
Pytanie 11
Salomella jest baterią występującą w:
każdym zakażonym rodzaju mięsa
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
wieprzowinie i wołowinie
warzywach i owocach
Pytanie 12
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
picie nieprzegotowanej wody
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
nie przestrzeganie higieny osobistej