Białka proste, rozpuszczalne w wodzie. W temp 70-75 stopni ulegają denaturacji nieodwracalnej.Występują w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Pytanie 2
Białka proste, nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w rozcieńczonych solach obojętnych.Po ogrzaniu koagulują.
Pytanie 3
Białka proste, rozpuszczają się w rozcieńczonych kwasach i zasadach. Występują w surowcach roślinnych.
Pytanie 4
Białka proste, rozpuszczalne w niższych alkoholach alifatycznych i aromatycznych. Typowe białka roślinne.
Pytanie 5
Białka najprostsze, zaliczane do polipeptydów. Rozpuszczalne w wodzie,kwasach, zasadach. Mają charakter zasadowy.
Pytanie 6
Białka proste, rozpuszczalne w wodzie, rozcieńczonych kwasach i zasadach. Odczyn zasadowy.
Pytanie 7
Białka proste. Wchodzą w skład tkanki okrywającej,podporowej,łącznej. Praktycznie nierozpuszczalne. Wchodzą w skład paznokci, kopyt, rogów, piór.