Podsumowanie testu

Biotechnologia 2

Podsumowanie testu

Biotechnologia 2

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
na procesie koagulacji bialek mleka
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu osadów gorących
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu młóta od zacieru
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu glutaminowego
kwasu asparaginowego
kwasu cytrynowego
SCO
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
liposomy
fragmenty błony mitochondrium
składniki ściany komórkowej
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
. jako nawóz bakteryjny
jako bioinsektycyd
w procesi bioaugmentacji
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Pluripotentne
Multipotentne
Unipotentne
Totipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
Pytanie 9
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
alfa-humulon
. beta-lupulon
myrcen
garbniki chmielowe
Pytanie 10
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
Pytanie 11
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
zmiana jest dziedziczna
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
Pytanie 12
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Pytanie 13
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
bakterii
grzybów
promieniowców
grzybów niższych
Pytanie 14
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. systemem badania jakości produktów spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
Pytanie 15
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
warzenia piwa, jest metoda zacierania
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
produkcji octu metoda generatorową
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
Pytanie 16
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactobacillus
Lactococcus
Leuconostoc
Bifidobacterium
Pytanie 17
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
etanol
wszystkie wymienione
kwas cytrynowy
kwas octowy
Pytanie 18
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do wytwarzania sideroforów
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
Pytanie 19
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
monobaktamów
cefalosporyn
aminoglikozydów
karbapemów
Pytanie 20
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
Pytanie 21
Guma ksantanowa to typ polimeru:
rozgałęziony heteropolisacharyd
prosty heteropolisacharyd
rozgałęziony homopolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
Pytanie 22
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
cefamycyna
nokardicyna A
kwas klawulanowy
tienamycyna
Pytanie 23
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
metyloketon
lakton
diacetyl
aldehyd octowy
Pytanie 24
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
do produkcji kwasu glukonowego
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
Pytanie 25
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
są to związki niskocząsteczkowe
rozpuszczają się w wodzie
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
Pytanie 26
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
dofermentowania
fermentacji
słodowania
zacierania
Pytanie 27
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Pytanie 28
Producentem botrykocenu jest...
glon Duneliela salina
pleśń Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
bakteria Cupriavidus metallidurans
Pytanie 29
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
Pytanie 30
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
penicylin naturalnych
acylazy penicylinowej
streptomycyny
izomerazy glukozowwej
Pytanie 31
Saccharomyces pastorianus to
drożdże fermentacji dolnej
drożdże fermentacji górnej
drożdże gorzelnicze
drozdże dzikie
Pytanie 32
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
Pytanie 33
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
gluko-amylaza
beta-amylaza
alfa-glukanaza
alfa-amylaza
Pytanie 34
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
fakultatywnych aerobów
anaerobów fakultatywnych
obligatoryjnych anaerobów
bezwzględnych beztlenowców
Pytanie 35
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazy pochodzące z grzybów niższych
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Pytanie 36
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
kwas asparaginowy
laktony
diacetyl
Metyloketony
Pytanie 37
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
Pytanie 38
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać odpowiednich lipaz
dodać azotanów
dodac startera o odpowiedniej aktywności
dodać chlorku wapnia
Pytanie 39
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
bromelaina
oksydaza glukozowa
podpuszczka
izomeraza glukozy
Pytanie 40
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
. niska aktywność inwertazy
wysoka aktywność enzymów glikolizy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
Pytanie 41
. Starter wykorzystywany w produkcji zsiadłego mleka jest ...
monokulturowym zaszczepem opartym o oktwywność Lactoccocus
. starterem mieszanym z przewagą paciorkowców
. starterem monokulturowym opartym o Streptococcus
wielokulturowym zakwasem z przewagą Lactobacillus
Pytanie 42
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
. produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w środowisku beztlenowym
. Rhizopus arrhizus ma wysoką aktywność enzymów z grupy oksygenaz
pseudobaktyna to rodzaj sideroforu
sztuczne komórki wykorzytywane są do otrzymywania substytutów krwi
Pytanie 43
Który z poniższych związków nie jest cytotoksyczny?
adrianomycyna
cefoksytyna
antybiotyki nukleozydowe
L-asparaginaza
Pytanie 44
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
szczepionki podjednostkowe wywołuja bardzo silną odpowiedź immunologiczną, więc w ich składzie nie stosuje się adiuwantów
ze względu na brak możliwości replikacji w komórkach gospodarza, wirusowe szczepionki podjednostkowe pozbawione są patogenności
elementem szczepionki podjednostkowej przeciw wirusowi HSV jest fragment otoczki wirusowej
antygen będący składnikiem szczepionki podjednostkowej musi miec odpowiednią konformację
Pytanie 45
Humulon i lupulon są to …
olejki eteryczne
garbniki chmielowe
związki występujące w chmielu
gorzkie żywice powstające podczas słodowania w ziarnie jęczmienia
Pytanie 46
Zawartość, którego z poniższych związków świadczy o starzeniu się chmielu?
gamma-kwasów
alfa-kwasów
beta-kwasów
myrcenu
Pytanie 47
Terapia genowa ex vivo
polega na podaniu preparatu do naczyń krwionośnych, które zaopatrują narząd docelowy
polega na bezpośrednim podaniu preparatu genowego do organizmu
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
bardzo dobrze sprawdza się w przypadku komórek macierzystych krwi i komórek szpiku kostnego
Pytanie 48
Suplementowanie pasteryzowanego mleka azotanami przeprowadza się....
. w produkcji Goudy, aby zapobiec rozwojowi bakterii heterofermentacji mlekowej
w produkcji twarogów, aby utworzył sie bardziej zwięzły skrzep
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
aby zapobiec rozwojowi bakterii fermentacji masłowej, w przypadku sera Edam
Pytanie 49
Który z polisacharydów jest produkowany drogą biologiczną, z wykorzystaniem gatunku bakterii fermentacji mlekowej?
pullulan
gellan
dekstran
ksantan
Pytanie 50
W skład rolniczej szczepionki wzbogacającej stosowanej w warzywniku wchodzi
Bacillus sp.
Rhizobium sp.
Pseudomonas sp.
. Azotobacter sp.
Pytanie 51
Aromaty identyczne z naturalnymi to...
związki smakowe i zapachowe o właściwościach związków naturalnych, ale otrzymywane na drodze konwersji enzymatycznej syntetycznych substratów
substancje smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze chemoenzymatycznej o właściwościach naturalnych substancji modelowych
. substancje otrzymywane ze źródeł naturalnych z wykorzystaniem biotransformacji naturalnych substratów
związki smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze syntezy chemicznej o identycznych właściwościach jak te ze źródeł naturalnych
Pytanie 52
. W procesie produkcji L-Glu stosuje się podłoże hodowlane suplementowane ...
biotyną
kwasem pantotenowym
pirodoksyną
. tiaminą
Pytanie 53
Do hydrolizy laktozy w serwatce nadawać sie będzie...
laktaza z Kluyveromyces fragilis
. beta-galaktozydaza z Aspergillus oryzae
laktaza z Candida utilis
beta-glukanaza z Aspergillus oryzae
Pytanie 54
Producentem enterobaktyny są..
bakterie jelitowe
pleśnie
beztlenowe bakterie przetrwalnikujące
tlenowe bakterie przetrwalnikujące
Pytanie 55
Proces fermentacji alkoholowej nie jest wykorzystywany w produkcji...
octu winnego
kwasu itakonowego
kefiru
kumysu
Pytanie 56
Proces biotechnologiczny, w którym stosuje się enzym należący do liaz to
otrzymywanie L-tert-Leu
produkcja D-Phe
otrzymywanie L-Asp
produkcja D-Ser
Pytanie 57
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
aktywna insulina jest otrzymywana w rekombinowanych komórkach E.coli
faza III badań klinicznych obejmuje badania nad przydatnością terapeutyczną leku oraz badania efektów ubocznych
do produkcji słodu wykorzystuje się tylko kwiatostany żeńskie, które zbiera się przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej
adriamycyna to produkowana fermentacyjnie glikozydowa pochodna antrachinonu o aktywności przeciwnowotworowej
Pytanie 58
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
jogurtu
biogurtu
wszystkich z podanych
masla
Pytanie 59
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
jogurtu
biogurtu
d. wszystkich z podanych
masla
Pytanie 60
co jest odpowiedzialne za aromat smietany?
metyloketony
diacetyl
laktony
aldehyd octowy
Pytanie 61
Które z antybiotyków zawierają siarkę(S) w pierścieniu dihydrotiazynowym (chyba)?
cefalosporyny
kwas klawuranowy
penicyliny
tienamycyna
Pytanie 62
Lactobacills bulgarius i Lactobacillus thermophilus gdzie wytsępują..
masło
jogurt
śmietana
biogurt
Pytanie 63
Pytanie o jakiś proces produkcji i podać enzymy w odpowiedniej kolejnościw produkcji HFCS
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
Pytanie 64
Opis zwiazku i pytanie: Opis tego związku dotyczy
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
b pullulanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
pullulanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
Pytanie 65
specyficzność podpuszczki jest w odniesieniu do:
ph
napowietrzenie
starter
temperatura
Pytanie 66
Ficyna to enzym :
bakteryjny
grzybowy
mikrobiologiczny
roślinny
Pytanie 67
Podłoże sojowe wykorzystuje się w produkcji:
penicyliny G
streptomycyny
cefalosporyny C
cefamycyny
Pytanie 68
Aktywność karbamylazy i hydantonazy o odpowiedniej specyficzności wykorzystuje się do otrzymywania:
kwasu itakonowego
L-Glu
semisyntetycznych penicylin
D- aminokwasów
Pytanie 69
Który z poniższych mikroorganizmów jest dobrym źródłem enzymów koagulujących?:
Rhizomucor mienei
Penicillium expansium
Aspergillus oryzae
Bacillus subtilis
Pytanie 70
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna?
Produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w warunkach beztlenowych w zemulgowanych środowiskach
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
bakteriocyny są aktywowane głównie w stosunku do bakterii grm ujemnych
tzw. liczba Kolbacha jest jednym z parametrów jakości stanu browarniczego i dotyczy siły amyliolitycznej
Pytanie 71
. Reakcje hydroksylacji steroli przeprowadzają:
monohydratazy
peroksydazy
oksydazy o funkcji mieszanej
oksygenazy o funkcji mieszanej
Pytanie 72
. Do biotechnologicznej produkcji rozpuszczalników wykorzystać można:
Leuconostoc messenteroides
Clostridium acetobutylicum
Azotobacter vinelandil
Aspergillus itaconicus
Pytanie 73
W produkcji jadalnych szczepionek wykorzystuje się:
Agrobacterium thurigensis
Agrobacterium tumefaciens
Arthrobacter tumefaciens
Bacillus thurigensis
Pytanie 74
Antracykliny, to pochodne
cukrowe
peptydowe
aminokwasów
lipidowe
Pytanie 75
Przeciwciała monoklonalne chimeryczne, to:
inaczej przeciwciała humanizowane
przeciwciała, w których większość łańcucha polipeptydowego pochodzi od człowieka
przeciwciała monoklonalne ludzkie
przeciwciała, w którym większość ł. polipeptydowego pochodzi od myszy
Pytanie 76
Otrzymywanie alkoholu etylowego z żyta obejmuje etapy:
słodowanie żyta, fermentacja, destylacja
hydroliza chemiczna, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
obróbka termiczna żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
Pytanie 77
Tyrotrycyna, to antybiotyk
aminoglikozydowy produkowany przez Streptomyces sp.
peptydowy produkowany przez Bacilus brevis
karbapernowy produkowany przez promieniowce
monocykliczny produkowany przez promieniowce z rodzaju Nocardia
Pytanie 78
. Rola Mucor circinelloides w biotechnologii polega na..:
wykorzystaniu w hydroksylacji steroli
produkcji SCO
wykorzystaniu do otrzymania polisacharydów
produkcji białka
Pytanie 79
Guma ksantanowa jest produkowana biotechnologicznie z wykorzystaniem:
Leuconostoc mesensteroides
Xanthomonas campestris
Pseudomonas elodea
Aureobasidium pullulans
Pytanie 80
Jedną z dróg otrzymywania waniliny jest transformacja mikrobiologiczna lignin (...) całokomórkowy biokatalizator:
grzyby białej zgnilizny drzew, w których komórkach jest (...) ligninowa
eukariotyczny o aktywności peroksydazy ligninowej
eukariotyczny o aktywności depolimerazy ligninowej
bakterie o aktywności hydroksylazy ligninowej
Pytanie 81
W hodowli okresowej mikroorganizmy olejodajne zaczną akumulować lipidy, gdy:
w pożywce wyczerpie się źródło azotu oraz węgla
w pożywce wyczerpie się źródło węgla
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
w pożywce wyczerpie się źródło fosforu, które
Pytanie 82
. Proces konwersji skrobii dotyczy
skrobii ziemniaczanej
skrobii kukurydzianej
każdego typu skrobii
skrobii ze zbóż, w tym kukurydzy
Pytanie 83
. Methylophilus methylotrophus to mikroorganizm wykorzystywany:
jako składnik osadu czynnego
do produkcji białka
w procesie bioremedacji
w procesach hydroksylacji steroli
Pytanie 84
Alginian jest produkowany głównie przez glony. Spośród bakterii jego producentem jest:
) Zymomonas mobilis
Pseudomonas roqfort
Sclerotium rolfsii
) Azotobacter vinelandii
Pytanie 85
. Wanilina, to:
4-hydroksy-3-metylobenzaldehyd
4-hydroksy-2-metoksybenzaldehyd
5-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
Pytanie 86
wskaz zdanie fałszywe
) barwa słodu browarniczego zależy od temperatury
w procesie produkcji słodu browarniczego wykorzystuje się jęczmień o kłosach dwu lub sześcio rzędowym
) istotnym dla jakości słodu parametrem jest jego siła amylolityczna
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
Pytanie 87
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
szczepionki DNA podaje się do tkanki mięśniowej
) Szczepionki DNA charakteryzuje stosunkowo niska immunogenność
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
DNA ze szczepionki genetycznej może ulec integracji w chomosom…-
Pytanie 88
193 Eukariotycznym producentem kwasu organicznego o wzorze CH3CH(OH)COOH jest…
Rhizopus oryzae
Aspergillus wentii
Leuconostoc messenteroides
Candida sp.
Pytanie 89
Który z poniższych związków należy się spodziewać w przewadze w chmielu goryczkowym?
żywic chmielowych
polifenoli
garbników
olejków chmielowych
Pytanie 90
Prekursorami wyższych alkoholi aromatycznych oraz alifatycznych odpowiadających często za aromat piwa są w brzeczce:(dodatkowe odp)
maltoza i inne cukry łatwo przyswajalne
rafinoza
puryny i pirymidyny
aminokwasy