Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
białka, cukty, tłuszczowce
Podsumowanie testu
białka, cukty, tłuszczowce
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
kwasów nukleinowych
aminokwasów
lipidów
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
peptazowymi
aminokwasowymi
wodorowymi
peptydowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
kwasowy
zasadowy
amfoteryczny
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
walina
alanina
lizyna
leucyna
cysteina
seryna
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
sferyczne
włókienkowate
fibrylarne
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
IV
VI
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
dwucukry
monosacharydy
jednocukry
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
ryboza
galaktoza
glukoza
fruktoza
Pytanie 9
tłuszczowce :
najczęściej są estrami
są rozpuszczalne w wodzie
nigdy nie są estrami
są nierozpuszczalne w wodzie
Pytanie 10
Do lipidów izoprenoidowych zaliczamy:
fosfolipidy
steroidy
woski
karotenoidy
Pytanie 11
Deoksyryboza wchodzi w skład:
DNA
RNA
Pytanie 12
cukry proste zawierają w sobie ... atomów węgla :
10-15
3-7
1-3
Pytanie 13
sacharoza to połączenie:
glukoza + glukoza
glukoza + fruktoza
glukoza + galaktoza