Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
białka, cukty, tłuszczowce
Podsumowanie testu
białka, cukty, tłuszczowce
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
lipidów
aminokwasów
kwasów nukleinowych
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
peptydowymi
aminokwasowymi
wodorowymi
peptazowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
kwasowy
amfoteryczny
zasadowy
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
alanina
lizyna
cysteina
leucyna
walina
seryna
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
sferyczne
fibrylarne
włókienkowate
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
VI
IV
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
monosacharydy
jednocukry
dwucukry
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
fruktoza
galaktoza
glukoza
ryboza
Pytanie 9
tłuszczowce :
nigdy nie są estrami
najczęściej są estrami
są nierozpuszczalne w wodzie
są rozpuszczalne w wodzie
Pytanie 10
Do lipidów izoprenoidowych zaliczamy:
fosfolipidy
woski
steroidy
karotenoidy
Pytanie 11
Deoksyryboza wchodzi w skład:
RNA
DNA
Pytanie 12
cukry proste zawierają w sobie ... atomów węgla :
10-15
1-3
3-7
Pytanie 13
sacharoza to połączenie:
glukoza + glukoza
glukoza + fruktoza
glukoza + galaktoza