Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
Składniki pokarmowe
Podsumowanie testu
Składniki pokarmowe
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Aminokwasy, które nie mogą być wytworzone w organizmie człowieka, to aminokwasy:
niepełnowartościowe
egzogenne
budulcowe
pełnowartościowe
Pytanie 2
Związkami wysokoenergetycznymi inaczej nazywamy:
kalorie
tłuszcze
białka
węglowodany
Pytanie 3
Cukrem prostym jest:
skrobia
glukoza
glikogen
celuloza
Pytanie 4
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
B6,B9,B12,B11
A,D3,E,K
H,PP,K,B9
B12,D3,E,C
Pytanie 5
Niedobór witaminy A powoduje (2odp.):
niedokrwistość
kłopoty z pamięcią
choroby skóry
kurzą ślepotę
Pytanie 6
Składnikami kości i zębów są (2 odp.):
wapń
fosfor
magnez
żelazo
Pytanie 7
Sole mineralne, występujące w dużej ilości, to:
mikroelementy
makroelementy
Pytanie 8
Witamina C:
bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych
wszystkie odpowiedzi są poprawne
zwiększa odporność
Pytanie 9
Jaki procent masy ciała człowieka dorosłego stanowi woda?
ok. 50%
ok. 80%
ok. 60%
ok. 70%
Pytanie 10
Żródłem błonnika pokarmowego są:
ryby
produkty pochodzenia zwierzęcego
przetwory mleczne
owoce, warzywa, ziarna zbóż
Pytanie 11
Najniższy poziom piramidy zdrowego żywienia stanowią:
warzywa i owoce
pełnoziarniste produkty zbożowe
słodycze
ryby, jaja, drób
Pytanie 12
Osoby, które w swojej diecie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, to:
roślinożercy
fruterianie
weganie
wegetarianie