Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Podsumowanie testu
Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
wykonać próbę Fehlinga
podziałać na roztwór kwasem octowym
dodać do roztworu jodyny
oziębić roztwór
Pytanie 2
Przejście zolu w żel nazywamy
koagulacją
peptyzacją
elektroforezą
dializą
Pytanie 3
Cytoplazma charakteryzuje się
zerową lepkością
wrażliwością na bodziec
ruchem
małą zawartością wody
Pytanie 4
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
100 ml 5% rru HCl
125 ml 1M rru HCl
100 ml 5M rru HCl
100 ml 1M rru HCl
Pytanie 5
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
glicerolu
mydeł
kwasów tłuszczowych
wiązania podwójnego
Pytanie 6
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
reakcję hydrolizy białek
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
fosforylację fotosyntetyczną
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
Pytanie 7
Turgor komórki jest zależny od:
naprężenia błon cytoplazmatycznych
rodzaju plazmolizy
napięcia ścian komórkowych
ruchów cytoplazmy
Pytanie 8
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
glikolu
pochodnych glicerolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
soli kwasów nieorganicznych
Pytanie 9
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
puryny
auksyn
cytokinin
giberelin
Pytanie 10
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
fosfor, potas, tlen, węgiel
węgiel, azot, tlen, wodór
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
węgiel, azot, wodór, żelazo
Pytanie 11
Feofityna to:
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
związek organiczny zawierający żelazo
Pytanie 12
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
ksantoproteinową
biuretową
Hopkinsa
Seliwanowa
Pytanie 13
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
niska wilgotność powietrza
światło o dowolnym natężeniu
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
wysoki turgor komórek przyszparkowych
Pytanie 14
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
fruktoza
glukoza i fruktoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
glukoza
Pytanie 15
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
słabą zasadą
mocną zasadą
słabym kwasem
mocnym kwasem
Pytanie 16
Proces dyfuzji zależy od
kierunku ruchu cząsteczek
ciśnienia atmosferycznego
ciśnienia osmotycznego
temperatury
Pytanie 17
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Molischa
Fehlinga
Seliwanowa
Piotrowskiego
Pytanie 18
Ze wzrostem temperatury
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się stopień rozwartości szparek
Pytanie 19
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
skrobia, inulina, maltoza
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
glukoza, fruktoza, maltoza
glukoza, galaktoza, inulina
Pytanie 20
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
osmozy
dyfuzji
wysokiej kinetyki cząsteczek
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
Pytanie 21
Na zobojętnienie 20ml 0,1M roztworu HCl zużyto 8ml roztworu NaOH. Jeden litr NaOH zawiera:
5 g NaOH
20 g NaOH
10 g NaOH
40 g NaOH
Pytanie 22
Zasady powodują zmydlanie grup estrowych chlorofilu, czyli
odszczepienie reszt z układu porfirynowego a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest chlorofilina
odszczepienie magnezu a produktem jest feofityna
odszczepienie reszt fitolu a produktami są sole chlorofiliny
Pytanie 23
1% roztwór zawiera
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w 100 ml roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w litrze rozpuszczalnika
Pytanie 24
Związek barwny powstający w wyniku reakcji białka z jonami miedziowymi jest
kompleksem miedzi ze związkiem zawierającym dwa wiązania peptydowe
kompleksem miedzi z jonami fragmentem łańcucha polipeptydowego
taka reakcja nie zachodzi ze względu na nieodpowiednie pH roztworu
kompleksem miedzi z biuretem
Pytanie 25
Kierunek przepływu wody zależy od
temperatury
stosunku siły ssącej komórki do siły ssącej roztworu
stosunku potencjału osmotycznego komórki do potencjału osmotycznego roztworu
wielkości komórki
Pytanie 26
Gutacja jest dowodem na istnienie
pobierania wody przez korzenie
parcia korzeniowego
transpiracji
pełnego nasycenia powietrza parą wodną
Pytanie 27
Fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan to aminokwasy których wspólną cechą jest
brak pierścienia aromatycznego
wykazywanie pozytywnej reakcji Adamkiewicza-Hopkinsa
występowanie pierścienia indolowego
wykazywanie pozytywnej reakcji ksantoproteinowej
Pytanie 28
Polisacharydami są takie produkty roślinne jak
celuloza
glikogen
sacharoza
celulaza
Pytanie 29
Które z wymienionych właściwości nie są charakterystyczne dla cząsteczek koloidalnych
mają zdolność rozpraszania światła
dializują przez błony półprzepuszczalne
ulegają sedymentacji
mogą absorbować zarówno jony dodatnie jak i ujemne
Pytanie 30
W wyniku przeprowadzenia reakcji Fehlinga z udziałem glukozy ulega ona
redukcji do alkoholu
utlenieniu do kwasu karboksylowego
utlenieniu do aldehydu
redukcji do kwasu karboksylowego
Pytanie 31
Odrażającym smakiem i zapachem charakteryzują się
kwas kapronowy i masłowy w maśle
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na swą lotność
kwas arachidowy i masłowy w maśle
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na długi łańcuch węglowy
Pytanie 32
U roślin wyższych występuje barwnik
chlorofil a
wszystkie wymienione wyżej
fikocyjanina
chlofofil c