Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie testu
Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Podsumowanie testu
Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
dodać do roztworu jodyny
wykonać próbę Fehlinga
oziębić roztwór
podziałać na roztwór kwasem octowym
Pytanie 2
Przejście zolu w żel nazywamy
koagulacją
elektroforezą
dializą
peptyzacją
Pytanie 3
Cytoplazma charakteryzuje się
ruchem
małą zawartością wody
zerową lepkością
wrażliwością na bodziec
Pytanie 4
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
125 ml 1M rru HCl
100 ml 1M rru HCl
100 ml 5M rru HCl
100 ml 5% rru HCl
Pytanie 5
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
wiązania podwójnego
kwasów tłuszczowych
mydeł
glicerolu
Pytanie 6
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
reakcję hydrolizy białek
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
fosforylację fotosyntetyczną
Pytanie 7
Turgor komórki jest zależny od:
napięcia ścian komórkowych
rodzaju plazmolizy
ruchów cytoplazmy
naprężenia błon cytoplazmatycznych
Pytanie 8
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
glikolu
soli kwasów nieorganicznych
pochodnych glicerolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
Pytanie 9
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
puryny
giberelin
cytokinin
auksyn
Pytanie 10
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, tlen, wodór
węgiel, azot, wodór, żelazo
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
fosfor, potas, tlen, węgiel
Pytanie 11
Feofityna to:
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
związek organiczny zawierający żelazo
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
Pytanie 12
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Seliwanowa
ksantoproteinową
Hopkinsa
biuretową
Pytanie 13
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
wysoki turgor komórek przyszparkowych
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
światło o dowolnym natężeniu
niska wilgotność powietrza
Pytanie 14
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza i fruktoza
fruktoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
glukoza
Pytanie 15
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
mocną zasadą
słabym kwasem
słabą zasadą
mocnym kwasem
Pytanie 16
Proces dyfuzji zależy od
kierunku ruchu cząsteczek
ciśnienia osmotycznego
temperatury
ciśnienia atmosferycznego
Pytanie 17
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Seliwanowa
Molischa
Fehlinga
Piotrowskiego
Pytanie 18
Ze wzrostem temperatury
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się stopień rozwartości szparek
Pytanie 19
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
glukoza, fruktoza, maltoza
glukoza, galaktoza, inulina
skrobia, inulina, maltoza
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
Pytanie 20
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
wysokiej kinetyki cząsteczek
osmozy
dyfuzji
Pytanie 21
Na zobojętnienie 20ml 0,1M roztworu HCl zużyto 8ml roztworu NaOH. Jeden litr NaOH zawiera:
40 g NaOH
10 g NaOH
20 g NaOH
5 g NaOH
Pytanie 22
Zasady powodują zmydlanie grup estrowych chlorofilu, czyli
odszczepienie magnezu a produktem jest chlorofilina
odszczepienie reszt z układu porfirynowego a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest feofityna
odszczepienie reszt fitolu a produktami są sole chlorofiliny
Pytanie 23
1% roztwór zawiera
1 g substancji rozpuszczonej w 100 ml roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w litrze rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g rozpuszczalnika
Pytanie 24
Związek barwny powstający w wyniku reakcji białka z jonami miedziowymi jest
kompleksem miedzi ze związkiem zawierającym dwa wiązania peptydowe
kompleksem miedzi z biuretem
taka reakcja nie zachodzi ze względu na nieodpowiednie pH roztworu
kompleksem miedzi z jonami fragmentem łańcucha polipeptydowego
Pytanie 25
Kierunek przepływu wody zależy od
stosunku siły ssącej komórki do siły ssącej roztworu
temperatury
wielkości komórki
stosunku potencjału osmotycznego komórki do potencjału osmotycznego roztworu
Pytanie 26
Gutacja jest dowodem na istnienie
pełnego nasycenia powietrza parą wodną
transpiracji
parcia korzeniowego
pobierania wody przez korzenie
Pytanie 27
Fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan to aminokwasy których wspólną cechą jest
wykazywanie pozytywnej reakcji ksantoproteinowej
występowanie pierścienia indolowego
wykazywanie pozytywnej reakcji Adamkiewicza-Hopkinsa
brak pierścienia aromatycznego
Pytanie 28
Polisacharydami są takie produkty roślinne jak
celuloza
celulaza
glikogen
sacharoza
Pytanie 29
Które z wymienionych właściwości nie są charakterystyczne dla cząsteczek koloidalnych
mogą absorbować zarówno jony dodatnie jak i ujemne
ulegają sedymentacji
mają zdolność rozpraszania światła
dializują przez błony półprzepuszczalne
Pytanie 30
W wyniku przeprowadzenia reakcji Fehlinga z udziałem glukozy ulega ona
utlenieniu do kwasu karboksylowego
redukcji do kwasu karboksylowego
utlenieniu do aldehydu
redukcji do alkoholu
Pytanie 31
Odrażającym smakiem i zapachem charakteryzują się
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na swą lotność
kwas arachidowy i masłowy w maśle
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na długi łańcuch węglowy
kwas kapronowy i masłowy w maśle
Pytanie 32
U roślin wyższych występuje barwnik
chlorofil a
chlofofil c
wszystkie wymienione wyżej
fikocyjanina