Strona 16

Histologia pokarmowy II

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 121
Kwasy tłuszczowe i monoglicerydy powstałe w wyniku trawienia tłuszczów dostają się do enterocytu przez udział:
wszystkie prawidłowe
białek transportowych
dyfuzji
Pytanie 122
Proces dyfuzji monoglicerydów i kwasów tłuszczowych powstałych w jelicie w wyniku trawienia tłuszczów jest przyspieszony ruchami kosmków. Ich ruchy kontrolowane są przez sploty nerwowe:
Auerbacha
Brunnera
Meissnera
Panetha
Pytanie 123
Dyfuzja monoglicerydów i kwasów tłuszczowych przez błony enterocytów przyspieszana jest przez:
białka transportowe
ruchy kosmków
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
przeciwny kierunkowi przemieszczania się pokarmu prąd krwi w błonie śluzowej jelita
Pytanie 124
W cytoplazmie enterocytu monoglicerydy i kwasy tłuszczowe łączą się z:
białkami FASS
białkami NSDAP
białkami FABP
białkami NADST
Pytanie 125
W siateczce śródplazmatycznej gładkiej enterocytu monoglicerydy i kwasy tłuszczowe są:
nie są transportowane do siateczki śródplazmatycznej
estryfikowane
okrywane błoną tworząc chylomikrony
metylowane
Pytanie 126
Estryfikacja monoglicerydów i kwasów tłuszczowych w ER gładkiej enterocytu zachodzi z użyciem:
syntetazy acetylokoenzymu B
acylotransferazy
estryfikazy C
syntetazy acylokoenzymu A
Pytanie 127
Chylomikrony tworzone są w:
w cytoplazmie enterocytu
ER gładkiej enterocytu
świetle jelita cienkiego
aparacie Golgiego enterocytu
Pytanie 128
We krwi lub limfie z chylomikronami łączą się:
chylolypoproteiny
apolipoproteiny
białka NSDAP
białka FABP