Strona 4

Histologia pokarmowy II

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 25
Peptyd YY, GLP1 i OXM:
hamują łaknienie i wzbudzają uczucie sytości
wzbudzają pragnienie
wzbudzają łaknienie i hamują uczucie sytości
pobudzają wydzielanie soku trzustkowego
Pytanie 26
Polipeptyd PP wydzielany jest przez:
komórki P
komórki I
komórki A żołądka
trzustkę
Pytanie 27
Polipeptyd PP wpływa na:
jądro brzuszne-przyśrodkowe wzgórza
pień mózgu
jądro łukowate podwzgórza
jądro lejka podwzgórza
Pytanie 28
Polipeptyd PP:
brak prawidłowej odpowiedzi
wzbudza łaknienie
hamuje łaknienie
hamuje uczucie sytości
Pytanie 29
Uroguanylina i guanylina:
zwiększają wchłanianie Na+ i K+ oraz wody w kanalikach II-rzędu
zwiększają wydalanie Na+ i K+ oraz wody z moczem
zamykają białka kanałowe dla Cl- i HCO3-
zwiększają wchłanianie Na+ i K+ oraz wody w kanalikach I-rzędu
Pytanie 30
W żołądku wydzielane są:
gastryna i motylina
grelina i motylina
motylina i GLP1
grelina i gastryna
Pytanie 31
W dwunastnicy wydzielane są:
oksyntomodulina, GIP i motylina
GLP1, GLP2 i oksyntomodulina
gastryna, GIP i motylina
cholecystokinina, GIP i motylina
Pytanie 32
W trzustce wydzielane są:
polipeptyd trzustkowy
amylina
wszystkie prawidłowe
insulina i glukagon