Strona 3

Makro- , Mikro-elementy organizmu człowieka

Pytanie 17
Jakie związki należą do lipidów?
cholesterol
witamina D
hormony płciowe
hormony kory nadnercza
Pytanie 18
Podaj, w jaki sposób siarka warunkuje tworzenie struktur białek.
siarka tworząc mostki dwusiarczkowe stabilizuje III-­‐rzędową strukturę białek
Pytanie 19
Podaj biologiczne funkcje lipidów.
chronią rośliny przed nadmierną utratą wody oraz przed czynnikami chemicznymi i termicznymi (woski)
są materiałem zapasowym u zwierząt, np. zapadającym zimą w odrętwienie lub hibernację
wchodzą w skład wszystkich błon plazmatycznych (fosfolipidy)
stanowią warstwę termoizolacyjną, chroniąca przed niskimi temperaturami, np. u ssaków wodnych
gromadzą się w warstwie podskórnej u zwierząt chroniąc organy przed czynnikami mechanicznymi (np. okolica nerek i oczodoły, fałdy brzuszne)
materiał odżywczy, budulcowy i energetyczny roślin, zwierząt i człowieka (podczas rozpadu tłuszczu uzyskuje się dwukrotnie więcej energii niż z rozpadu takiej samej ilości glukozy)
tworzą substancje zapasowe roślin w nasionach, owocach i korzeniach
Pytanie 20
Cholesterol jest związkiem organicznym, który przez większość ludzi jest uważany za szkodliwy dla zdrowia. Jednak cholesterol pełni w organizmie ważne funkcje biologiczne i jego obecność w organizmie jest konieczna. Podaj przykłady pozytywnej roli cholesterolu w organizmie człowieka.
jest składnikiem osłonki mielinowej długich wypustek (aksonów) komórek nerwowych
jest prekursorem do produkcji kwasów żółciowych/hormonów steroidowych /witaminy D3
cholesterol wchodzi w skład błon komórkowych komórek zwierzęcych
Pytanie 21
Czemu kwas arachidynowy jest dla człowieka niezbędny?
wchodzi w skład fosfolipidów błon komórkowych, powstają z niego prostaglandyny, które m.in. regulują kurczliwość naczyń krwionośnych i uczestniczą w reakcjach zapalnych
Pytanie 22
Jaka jest rola stosowania błonnika podczas odchudzania?
błonnik pęcznieje w wodzie dzięki czemu wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie łaknienia, apetyt, co ułatwia odchudzanie
Pytanie 23
Jaki składnik odżywczego zawierają najczęściej produkty zbożowe, ziemniaki i jaka jest jego rola w organizmie człowieka?
są to węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu
Pytanie 24
Wymień etapy powstawania IV-­‐rzędowej struktury białka.
połączenie ze sobą dwóch lub więcej łańcuchów polipeptydowych o ukształtowanej już strukturze trójwymiarowej
4
zwijanie się łańcucha polipeptydowego w strukturę trójwymiarową, często stabilizowaną prze mostki dwusiarczkowe
2
łączenie aminokwasów w łańcuch polipeptydowy
1
przestrzenne zwijanie polipeptydowej helisy utrwalane mostkami siarczkowymi
3
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj