Pytanie 10
Degradacja drożdżowych mRNA:
d) może zachodzid w kierunku od 5’ do 3’ lub 3’ do 5’ w odróżeniniu od degradacji w komórkach bakteryjnych, która zawsze zachodzi w kierunku od 3’ do 5’
b) może przebiegad w procesie w którym następuje usuwanie czapeczek skutkiem czego dochodzi do usunięcia łaocuchów poliA, co z kolei prowadzi do braku translacji mRNA i szybkiego i szybkiego trawienia eksonukleotydów.
f) może zależed od obecności tzw. elementów niestabilności, znajdujących się w obrębie transkryptu
c) może przebiegac wg mechanizmu zwanego kontrolą jakości mRNA (RNA surveillance), który prowadzi do specyficznej degradacji cząsteczek mRNA, w których na skutek nieprecyzyjnego wycięcia intronów dochodzi do powstania nieprawidłowych kodonów terminacyjnych
e) w prawidłowej, niezmienionej komórce (tzn. niezainfekowanej wirusami i nietransformowanej egzogennym DNA) może byd skutkiem wyciszania RNA (interferencji RNA)
a) może uczestniczyd w procesie, w którym uczestniczy wielobiałkowy składnik zwany egzosomem, który degraduje mRNA przy udziale spokrewnionych z enzymami bakteryjnego degradosomu.