Strona 28

FIZ/ALL

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 217
217. Co spowoduje uszkodzenia śluzówki w żołądku:
C) kwasy żółciowe
B) prostaglandyny
A) gastryna
D) śluz
Pytanie 218
218. Kiedy pH żołądka osiąga najniższe wartości:
D) pH jest stałe i równe 1
A) po spożyciu posiłku białkowego
C) między posiłkami
B) po spożyciu posiłku tłustego
Pytanie 219
219. Pacjent zjadł toksynę, która powoduje inaktywację o 50% niebramkowanych kanałów K+, w komórkach nerwowych doprowadzi to do:
B) dojdzie do częściowej depolaryzacji
C) dojdzie do częściowej hiperpolaryzacji
A) potencjał Nernsta podniesie się do -45 mV
D) wystąpi potencjał czynnościowy
Pytanie 220
220. Kobieta po menopauzie - jak zmieni się u niej stężenie hormonów:
A) estradiol, progesteron, inhibina (inhibitor syntezy i wydzielania FSH) - spadek; FSH - znaczny wzrost
D) estradiol, inhibina - spadek; progesteron, FSH - znaczny wzrost
B) estradiol, progesteron, FSH - spadek; inhibina - znaczny wzrost
C) estradiol, progesteron - spadek; FSH - wzrost; inhibina - bez zmian
Pytanie 221
221. Kobieta, ciśnienie skurczowe: 95 mmHg, tętno: 74 uderzenia na minutę, ma niedomykalność zastawki aortalnej. Zaznacz prawidłowe określenie zmian jej parametrów:
D) ciśnienie tętna - wzrost, objętość wyrzutowa - wzrost, ciśnienie rozkurczowe - spadek
B) ciśnienie tętna - spadek, objętość wyrzutowa - spadek, ciśnienie rozkurczowe - spadek
C) ciśnienie tętna - wzrost, objętość wyrzutowa - spadek, ciśnienie rozkurczowe - wzrost
A) ciśnienie tętna - wzrost, objętość wyrzutowa - spadek, ciśnienie rozkurczowe - spadek
Pytanie 222
222. Przerwane krążenie wrotne pomiędzy podwzgórzem a przysadką, dojdzie do wzmożonego uwalniania:
D) hormonu wzrostu
A) ACTH
C) prolaktyny
B) FSH
Pytanie 223
223. Meksykanin pracujący przy zbiorze papryczek chilli, zaczął odczuwać pieczenie. Kapsaicyna zawarta w papryczkach działa na receptory:
B) receptory purynergiczne
C) receptory glutaminergiczne
A) TRP [TRPV1]
D) receptory z "Cys-loop"
Pytanie 224
224. Glutaminian sodu jest dodawany jako wzmacniacz smaku umami. Smak glutaminianu sodu:
D) jest odbierany przez komórki kubkowe typu III
A) jest odbierany przez komórki kubkowe typu I
B) receptor jest kanałem Na+ [Ca2+]
C) komórka receptorowa wydziela ATP