Pytanie 475
475. Substancje kwaśne powodują:
B) aktywację cyklazy guanylowej
C) aktywację IP3 [substancje gorzkie, aktywują białko G w receptorach komórek smakowych; podjednostki beta i gamma aktywują syntezę pochodnych fosfatydyloinozytolu (DAG -> aktywacja kinazy białkowej C -> zamknięcie kanałów K+; IP3-> uwalnianie Ca2+ z siateczki śródplazmatycznej); podjednostka alfa aktywuje fosfodiesterazy, które unieczynniają cAMP, co powoduje otwarcie kanałów Na+ i Ca2+; wapń umożliwia uwolnienie neuroprzekaźnika między komórką smakową a zakończeniem włókna nerwowego]
D) bezpośrednią aktywację kanałów jonowych [H+ z substancji kwaśnych częściowo wnika do cytoplazmy komórek smakowych przez kanały protonowe, a częściowo otwiera kanały Na+, co powoduje napływ Na+ do komórki; zamykają się kanały K+ zatrzymując potas w komórce -> depolaryzacja]
A) aktywację cyklazy adenylowej [substancje słodkie i umami, prowadzi to do nagromadzenia cAMP w cytoplazmie, zamknięcia kanałów K+ i depolaryzacji]