Strona 2

Budowa i rola układu pokarmowego

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
przyuszne
przyszczękowe
podjęzykowe
zauszne
podżuchwowe
Pytanie 10
Co jest na zdjęciu?
wyrostek
trzustka
jelito cienkie
jelito grube
Pytanie 11
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
węglowodany
białka
tłuszcze
cukry
Pytanie 12
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
glikogen
celuloza
skrobia
Pytanie 13
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,1 g
1,02 g
Pytanie 14
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
Pytanie 15
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
Pytanie 16
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej