Strona 26

pokarmowy gumed fizjo

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 201
BAO bada się godzinę po spożyciu pokarmu
f
p
Pytanie 202
Większość czynników krzepnięcia występuje w postaci zymogenu
f
p
Pytanie 203
Plazmina wspomaga tworzenie kalikreiny która pobudza tworzenie plazminy
p
f
Pytanie 204
Zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej ułatwia defekację
p
f
Pytanie 205
Komórki okładzinowe wytwarzają czynnik/białko R który wiąże się B12.
f
p
Pytanie 206
Po zakończeniu fazy gardłowej połykania zamykają się drogi oddechowe
f
p
Pytanie 207
Motylina hamuje skurcze żołądka
p
f
Pytanie 208
Acetylocholina wydzielana przez n. błędny działa hamująco na zwieracz dolny przełyku.
f
p