Strona 4

T15: Technik żywienia

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 25
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
kolacja
obiad
II śniadanie
I śniadanie
Pytanie 26
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".
7,50 zł
5,00 zł
10,00 zł
2,50 zł
Pytanie 27
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
cukier i słodycze
warzywa i owoce
mleko i jego przetwory
produkty zbożowe
Pytanie 28
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
podanie karty menu
Pytanie 29
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
promocji sprzedaży
reklamy prasowej
dystrybucji bezpośredniej
sprzedaży osobistej
Pytanie 30
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z mięsa wołowego
z ryb morskich
z kaszy jaglanej
z mięsa wieprzowego
Pytanie 31
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
45%
60%
90%
75%
Pytanie 32
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
makaron z serem twarogowym i szpinakiem
ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty