Strona 5

T15: Technik żywienia

Pytanie 33
Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
globulina
gliadyna
glukoza
glutelina
Pytanie 34
Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
44 000,00 zł
38 000,00 zł
36 000,00 zł
42 000,00 zł
Pytanie 35
Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
Pytanie 36
Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
makrobiotyczna
diamondów
wegetariańska
atkinsa
Pytanie 37
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to działania zgodne ze strategią.
dystrybucji
personalną
promocji
ceny
Pytanie 38
Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu)
masło i ser dojrzewający
dynia i żółtko jaja
białko j aj a i wątroba wieprzowa
szpinak i marchew
Pytanie 39
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
30,00 g
27,00 g
42,00 g
45,00 g
Pytanie 40
Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
występ kabaretowy
organizacja przyjęć
usługa cateringowa
sprzedaż potraw na wynos
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj