Strona 2

T6: Technik żywienia

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
spulchniacz do mięsa, ubij arka
wałkownica do ciasta, kostkownica
Pytanie 10
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
whiskey
żółtka i winiaku
cynamonu
mleka
Pytanie 11
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
peklowanie
wędzenie
marynowanie
suszenie
Pytanie 12
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
3 dni
7 dni
5 dni
9 dni
Pytanie 13
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w witryny chłodnicze
w schładziarki szokowe
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Pytanie 14
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
soja
ciecierzyca
soczewica
groch
Pytanie 15
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Pytanie 16
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
żółtego
czerwonego
niebieskiego
brązowego