Strona 3

T6: Technik żywienia

Pytanie 17
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
8 godzin
1 dzień
2 dni
2 godziny
Pytanie 18
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
następuj e powiększenie komory powietrznej
żółtko maleje i staje się wypukłe
skorupka staje się prześwitująca
Pytanie 19
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
GMP
HACCP
GHP
QACP
Pytanie 20
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
produktów z czystymi narzędziami pracy
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
Pytanie 21
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
chłodzenie
odcedzenie
blanszowanie
drążenie
Pytanie 22
W kuchenkach mikrofalowych nie należy przeprowadzać obróbki cieplnej potraw w naczyniach
papierowych
metalowych
porcelanowych
szklanych
Pytanie 23
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
maszynowe szatkowanie kapusty
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
szatkowanie za pomocą noża
obecność musztardy i oleju
Pytanie 24
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
B
D
A
C
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj