Strona 4

T6: Technik żywienia

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 25
Pobrana z magazynu mąka ze śladami obecności szkodników
musi zostać przesiana dwukrotnie przed zastosowaniem
może zostać wykorzystana do produkcji ciasta gotowanego
może być zastosowana do wypieków
nie może być dopuszczona do produkcji
Pytanie 26
Którego sprzętu oprócz talerzyka należy użyć do wykonania jaj poszetowych?
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
ceramicznej patelni i łopatki drewnianej
wysokiego garnka i gorącej szklanki
teflonowej patelni i łyżki drewnianej
Pytanie 27
Zupę krem ze szparagów należy podać
w talerzu głębokim z łyżką stołową dużą
w bulionówce z łyżką stołową średnią
w filiżance z łyżką stołową dużą
w małej filiżance z łyżeczką do mokki
Pytanie 28
Którą potrawę należy zagęścić podprawą zacieraną oraz śmietanką i żółtkami?
krem z pieczarek
sos holenderski
barszcz ukraiński
sos beszamelowy
Pytanie 29
Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?
sandacz pod beszamelem
dorsz po nelsońsku
szczupak po polsku
karp w szarym sosie
Pytanie 30
Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.
A
B
C
D
Pytanie 31
Który produkt jest wytwarzany z sardeli?
anchois
kawior
matias
sztokfisz
Pytanie 32
"Po wyjęciu z zaprawy oczyścić wołowinę z jarzyn, szpikować przyprawioną, pokrojoną w cienkie słupki słoniną, rzędami mijanymi, jak na szachownicy. Posolić tuż przed obróbką cieplną". Którą potrawę należy wykonać na podstawie przedstawionego przepisu?
sztufadę
pieczeń na dziko
zrazy
wołowinę po angielsku