Strona 5

T6: Technik żywienia

Pytanie 33
Prawidłowo uformowany kotlet de volaille powinien mieć kształt
owalny
prostokątny
okrągły
wrzecionowaty
Pytanie 34
Do pomiaru wilgotności w magazynie należy użyć
manometru
detektora
barometru
higrometru
Pytanie 35
Zupę szczawiową należy podać
z lanymi kluskami
z kaszą manną
z ugotowanym jajem
z makaronem nitki
Pytanie 36
Którego urządzenia należy użyć do przeprowadzenia obróbki cieplnej różnorodnych potraw w tym samym czasie?
kuchni mikrofalowej
kuchni indukcyjnej
pieca konwekcyjnego
pieca do pizzy
Pytanie 37
Do przygotowania której grupy potraw należy zastosować technikę smażenia?
jaja poszetowe, kotlet de volaille
jaja po wiedeńsku, kotlet pożarski
jaja nadziewane, filet saute
jaja faszerowane, sznycel ministerski
Pytanie 38
Pozostałe z filetowania ryb głowy i kręgosłupy należy
poddać procesowi duszenia
zmielić i dodać do rybnej masy mielonej
wyrzucić do odpadów
wykorzystać do sporządzenia galarety
Pytanie 39
Z 1 kg ryżu surowego otrzymuje się 2,8 kg ryżu ugotowanego. Ile ryżu należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 11,2 kg ugotowanego ryżu?
2,8 kg
4,0 kg
6,8 kg
8,0 kg
Pytanie 40
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych skrobią, w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w niej proces
retrogradacji
dekstrynizacji
kleikowania
pęcznienia
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj