Strona 2

Higiena i choroby układu pokarmowego

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
anoreksja
bulimia
próchnica
szkorbut
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
otyłość
bulimia
niedowaga
anoreksja
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
E. coli
Salmonella
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
wirusowym
bakteryjnym
grzybiczym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć warzywa i owoce
myć ręce przed posiłkiem
długo gotować potrawy
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
cukry proste
błonnik
witaminę C
kwasy tłuszczowe
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
<18,5
niedowaga