Strona 2

Wstępny

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
potencjalną szkodliwość
nieznajomość ewentualnych powikłań
negatywny wpływ na zdrowie
Pytanie 10
Przykłady środków słodzących;
Awannitol
Mannitol
Sorbitol
Akritol
Aspartam
Pytanie 11
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od glukozy
Pytanie 12
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru i spadzi
nektaru roślin
nektaru zwierząt XD
spadzi
Pytanie 13
Miody nektarowe w większości są
pośrednie
ciemne
jasne
Pytanie 14
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
barwę (jasne, ciemne)
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
Pytanie 15
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
Pytanie 16
miody spadziowe mają barwę:
jasno- brunatno zielona
mniej mdłe niż miody kwiatowe
ciemno- brunatno żółta
bardziej mdłe niż miody kwiatowe