Strona 14

Wstępny

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 105
brzeczkę piwną sporządza się z:
słodu browarniczego
chmielu
wody
innych dodatków
Pytanie 106
barwa piwa (ciemne i jasne) zależy od
ilości dodanych barwników
ilości chmielu
sposobu suszenia słodu
Pytanie 107
piwo przelane do naczynia powinno wykazywać
powinno być lekko słodkawe
Powinno szczypać w język
niewielkie nasycenie CO2
dobre nasycenie CO2
Pytanie 108
piana ponad nalanym piwem powinna trzymać się;
nie powinna opadać wogóle
max 1 min
2-3 min
Pytanie 109
składniki występujęce w warzywach, nie występujące w owocach
alkaloidy
ftalany
aminy alifatyczne
fitoncydy
Pytanie 110
fitanocydy to;
naturalne antystatyki
związki aromatyczne w małych ilociach działające pobudzająco, w dużych stężeniach trująco
naturalne antybiotyki
Pytanie 111
alkaloidy to:
związki aromatyczne w małych ilociach działające pobudzająco, w dużych stężeniach trująco
naturalne antybiotyki
związki alifatyczne w małych ilociach działające pobudzająco, w dużych stężeniach trująco
Pytanie 112
pasteryzacja i sterylizacja to metoda przedłużania trwałości:
obniżająca aktywność wody
termiczna
chemiczna
wiązania wody