Strona 2

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
3
2
1
Pytanie 10
surogat to:
substancje spożywcze z części niejadalnych
białko z organizmów jednokomórkowych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
Pytanie 11
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
3
2
1
Pytanie 12
zabielacz do kawy produkuje się z:
tłuszczu zwierzęcego
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
Pytanie 13
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
soji
alg
glonów
Pytanie 14
poprawna kolejność syntezowania spożywczych związków organicznych:
tłuszcz, aminokwasy, kwasy tłuszczowe
aminokwasy, kwasy tłuszczowe, tłuszcz
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
Pytanie 15
wytwarzane aminokwasy obecnie stosowane są:
jako dodatki do pasz i żywności
jako dodatki do żywności
do pasz zwierząt
Pytanie 16
tłuszcze i kwasy tłuszczowe można otrzymać z:
węgla brunatnego
sacharozy
biodiesla
gazu ziemnego
ropy naftowej