Strona 2

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
1
3
2
Pytanie 10
surogat to:
białko z organizmów jednokomórkowych
substancje spożywcze z części niejadalnych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
Pytanie 11
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
2
1
3
Pytanie 12
zabielacz do kawy produkuje się z:
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
tłuszczu zwierzęcego
Pytanie 13
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
soji
alg
glonów
Pytanie 14
poprawna kolejność syntezowania spożywczych związków organicznych:
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
aminokwasy, kwasy tłuszczowe, tłuszcz
tłuszcz, aminokwasy, kwasy tłuszczowe
Pytanie 15
wytwarzane aminokwasy obecnie stosowane są:
do pasz zwierząt
jako dodatki do pasz i żywności
jako dodatki do żywności
Pytanie 16
tłuszcze i kwasy tłuszczowe można otrzymać z:
sacharozy
biodiesla
gazu ziemnego
węgla brunatnego
ropy naftowej