Strona 12

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 89
Wysokie:
poniżej 1 kilogreja
1-10 kilogreja
10-50 kilogreja
Pytanie 90
Dawki wysokie :
nie mogą być w powszechnym użytku
mogą być w powszechnym użytku
Pytanie 91
Metoda kombinowana inaczej nazywana jest technologią:
schodków
płotków
żywopłotów
Pytanie 92
promieniowanie radiacyjne niszczy:
wirusy
bakterie
wszystkie stadia organizmów
Pytanie 93
stosowanie radiacji w żywności spowodowało:
zwiększeniem przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności
zmniejszeniem przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności
Pytanie 94
Rozporządzenie w sprawie napromieniowania żywności promieniowaniem jonizującym pochodzi z dnia:
10 czerwca 2007
20 czerwca 2007
20 czerwca 2017
Pytanie 95
rozporządzenie to dotyczyło
minimalnych dopuszczalnych dawek
maksymalnych dopuszczalnych dawek
kwalifikacji osób obsługujących aparaty promieniotwórcze
opakowań
przewozu z państw europejskich
procedur
środków spożywczych poddanych napromieniowaniu
przewozu z państw "trzecich"
źródeł promieniowania
Pytanie 96
Produkty radiacyjne:
nie muszą być oznakowane
muszą być oznakowane