Strona 13

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 97
Najwięcej produktów możliwych do napromieniowania jest w:
krajach europejskich
krajach afrykańskich
krajach azjatyckich
Pytanie 98
Obrót utrwaloną radiacyjnie żywnością zakazany jest w:
USA
Polsce
Niemczech
Pytanie 99
W Polsce można napromieniować
Suszone warzywa
Pieczarki
Paprykę
Rydze
Buraki
Przyprawy
Ziemniaki
Świeże warzywa
Pomidory
Cebulę
Czosnek
Pytanie 100
Podstawowym wyróżnikiem oceny bezpieczeństwa substancji dodatkowych do żywności jest:
A.D.I
F.P.S
A.S.J
Pytanie 101
Współczynnik A.D.I wyraża się w jednostce
mg/ kg masy ciała
mg
g/ kg masy ciała
Pytanie 102
Rozwinięcie skrótu A.D.I:
Akceptowane roczne pobranie
Adaptatywne dzienne pobranie
Akceptowalne dzienne pobranie
Pytanie 103
"Food additive" to:
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym)
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
Pytanie 104
Przykładem food addictive są:
skrobia modyfikowana
typowe związki chemiczne
substancje identyczne z naturalnymi
formaldehyd
B- karoten
formalina
fosforany
niektóre substancje naturalne
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj