Strona 14

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 105
"Food ingredients" to
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
Pytanie 106
Przykładami food ingredients są
azotany
fosforany
cukier
sól
skrobia
Pytanie 107
Food constituens
składniki dodane do żywności
składniki odżywcze żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
Pytanie 108
przykładem food constituents są
żółtko
białko
witamina C
tłuszcz
woda
Pytanie 109
food compounds to:
składniki dodane do żywności
charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
Pytanie 110
Regulatory kwasowości, substancje konserwujące, przeciwutleniacze i synergenty należą do:
dodatków wzbogacających
substancji przedłużających trwałość żywności
dodatków kształtujących strukturę
Pytanie 111
wśród dodatków kształtujących strukturę wyróżniamy:
barwniki
regulatory kwasowości
witaminy
emulgatory
substancje zagęszczające i żelujące
Pytanie 112
substancje kształtujące cechy sensoryczne żywności to:
substancje słodzące
barwniki
nośniki
aromaty i substancje smakowe
enzymy