Strona 15

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 113
witaminy, substancje mineralne, składniki bioaktywne należą do grupy:
substancji kształtujących cechy sensoryczne
dodatków wzbogacających
pomocniczych dodatków do żywności
Pytanie 114
Wśród pomocniczych dodatków do żywności wyróżniamy
witaminy
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
ciała stałe
gazy
nośniki
substancje powierzchniowe
enzymy
Pytanie 115
możliwe zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania:
chemiczne
biologiczne
fizjologiczne
fizyczne
biochemiczne
mikrobiologiczne
mechaniczne
Pytanie 116
substancje konserwujące zapobiegają głównie przed wpływem na produkt:
temperatury
drobnoustrojów
wilgoci
Pytanie 117
do żywności nie można dodać więcej niż:
1 konserwant
3 konserwanty
2 konserwanty
można dodać ile się chce
Pytanie 118
substancje konserwujące:
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
nie muszą być łatwo usuwalne z orgnizmu
nie mogą reagować ze składnikami żywności
mogą reagować ze składnikami żywności
Pytanie 119
antyseptyki są wytwarzane;
przez bakterie
na drodze syntezy chemicznej
Pytanie 120
Antybiotyki produkowane są:
na drodze syntezy chemicznej
przez drobnoustroje
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj