Strona 15

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 113
witaminy, substancje mineralne, składniki bioaktywne należą do grupy:
dodatków wzbogacających
substancji kształtujących cechy sensoryczne
pomocniczych dodatków do żywności
Pytanie 114
Wśród pomocniczych dodatków do żywności wyróżniamy
enzymy
ciała stałe
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
witaminy
substancje powierzchniowe
gazy
nośniki
Pytanie 115
możliwe zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania:
fizjologiczne
biochemiczne
mechaniczne
biologiczne
fizyczne
chemiczne
mikrobiologiczne
Pytanie 116
substancje konserwujące zapobiegają głównie przed wpływem na produkt:
wilgoci
drobnoustrojów
temperatury
Pytanie 117
do żywności nie można dodać więcej niż:
3 konserwanty
2 konserwanty
1 konserwant
można dodać ile się chce
Pytanie 118
substancje konserwujące:
nie mogą reagować ze składnikami żywności
mogą reagować ze składnikami żywności
nie muszą być łatwo usuwalne z orgnizmu
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
Pytanie 119
antyseptyki są wytwarzane;
na drodze syntezy chemicznej
przez bakterie
Pytanie 120
Antybiotyki produkowane są:
na drodze syntezy chemicznej
przez drobnoustroje
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj