Strona 16

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 121
do antyseptyków należy:
bezwodnik kwasu siarkowego
Azotany i azotyny
Natamycyna
kwas benzoesowy i jego sól sodowa
kwas sorbowy
Nizyna
Pytanie 122
antyoksydanty chronią produkt przed szkodliwym działaniem:
mikroorganizmów
tlenu
środków chemicznych
Pytanie 123
utlenianie tłuszczów nazywamy:
ciemnieniem
jełczeniem
brunatnieniem
Pytanie 124
jeśli chcemy przedłużyć trwałość smalca (która wynosi 1 rok) dodaje się do niego:
majeranku
pietruszki
marchewki
Pytanie 125
tokoferole, flawonoidy, wit. A należą do przeciwutleniaczy:
naturalnych
syntetycznych
Pytanie 126
natomiast estry kwasu galusowego, butylohydroksytoluen należy do przeciwutleniaczy:
syntetycznych
naturalnych
Pytanie 127
substancje zagęszczające:
zwiększają lepkość produktów spożywczych
zmniejszają lepkość produktów spożywczych
Pytanie 128
substancje żelujące:
zwiększają lepkość produktu
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu