Strona 17

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 129
guma arabska, agar i pektyna to:
substancja zagęszczająca
substancja żelująca
Pytanie 130
skrobia, fosforany, guma guar i arabska to:
substancje zagęszczające
substancje żelujące
Pytanie 131
guma arabska:
uczula
nie jest środkiem uczulającym
Pytanie 132
korzeń mydlnicy jest:
substancje przeciwdziałające zbrylaniu
substancją wspomagającą pienienie
substancje przeciwdziałające pienieniu
Pytanie 133
związki krzemoorganiczne to:
substancje przeciwdziałające pienieniu
substancje wspomagające pienienie
substancje przeciwdziałające zbrylaniu
Pytanie 134
barwniki syntetyczne
muszą być opisane na opakowaniu
nie mogą być dodane do żywności dla dzieci
mogą być dodane do żywności dla dzieci
nie muszą być opisane na opakowaniu
Pytanie 135
barwniki naturalne
łatwo ulegają rozkładowi
trudno ulegają rozkładowi
Pytanie 136
do fałszowania pieczywa ciemnego stosuje się:
betanina
karmel siarczynowy
żółcień pomarańczowa
beta karoten
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj