Strona 18

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 137
barwnik fioletowy stosuje się do:
mięsa
nabiału
pieczywa
Pytanie 138
alkohole cukrowe otrzymuje się przez:
uwodornienie sacharydów
nitrowanie aminokwasów
odwodornienie sacharydów
Pytanie 139
Funkcje sacharozy:
zagęszczająca
konserwująca
słodząca
Pytanie 140
najmniejszą intensywność słodzącą (0,4) posiada:
sacharoza
laktoza
fruktoza
Pytanie 141
a największym:
cukier inwertowany
maltoza
fruktoza
Pytanie 142
Guma arabska służy do:
składnik mas, nadaje połysk wyrobom cukierniczym
nadawania połysku owocom, kawie
stosowane do powlekania serów podpuszczkowych dojrzewających
Pytanie 143
Surogat to:
białko z organizmów jednokomórkowych
witaminy, węglowodany, kwasy tłuszczowe
namiastka żywności
Pytanie 144
Przykłady surogatu:
margaryna
mleko
miód sztuczny
zabielacz do kawy
produkty z soi
miód naturalny
masło
kawa zbożowa