Strona 18

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 137
barwnik fioletowy stosuje się do:
pieczywa
mięsa
nabiału
Pytanie 138
alkohole cukrowe otrzymuje się przez:
uwodornienie sacharydów
nitrowanie aminokwasów
odwodornienie sacharydów
Pytanie 139
Funkcje sacharozy:
konserwująca
zagęszczająca
słodząca
Pytanie 140
najmniejszą intensywność słodzącą (0,4) posiada:
fruktoza
sacharoza
laktoza
Pytanie 141
a największym:
fruktoza
maltoza
cukier inwertowany
Pytanie 142
Guma arabska służy do:
stosowane do powlekania serów podpuszczkowych dojrzewających
składnik mas, nadaje połysk wyrobom cukierniczym
nadawania połysku owocom, kawie
Pytanie 143
Surogat to:
białko z organizmów jednokomórkowych
namiastka żywności
witaminy, węglowodany, kwasy tłuszczowe
Pytanie 144
Przykłady surogatu:
miód sztuczny
zabielacz do kawy
miód naturalny
margaryna
kawa zbożowa
produkty z soi
masło
mleko