Strona 19

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 145
Wśród substancji spożywczych z niejadalnych części roślin wyróżniamy
agar
żelatyna
kofeina
Pytanie 146
NNKT (zawarte w pełnowartościowym białku) to:
Niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
niepotrzebne nasycone kwasy tłuszczowe
Pytanie 147
Zmianę aktywności genów występujących w danym organizmie jak pierwszą zastosowano w 1994 roku w:
cytrynie
jabłku
pomidorze
Pytanie 148
świecący tytoń otrzymuje się poprzez połączenie genów:
tytoniu i kozy
tytoniu i muchy
tytoniu i robaczka świętojańskiego
Pytanie 149
soję o smaku orzeszka ziemnego otrzymuje się poprzez "połączenie" :
soi i orzeszka ziemnego
Pytanie 150
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia pochodzi z dnia:
8 stycznia 2010
25 sierpnia 2006
Pytanie 151
GMF to:
genetycznie modyfikowana żywność
genetycznie modyfikowana pasza dla zwierząt
genetycznie modyfikowany produkt
Pytanie 152
Produkty radiacyjne oznaczone są znakiem:
Radura
napis "radiacyjnie unieszkodliwiony"
symbolem zielonego kwiatka
symbolem czerwonego lisa
napis: "radiacyjnie utrwalony"
Badura
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj