Strona 3

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 17
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
kazeiniany
substancje aromatyzujące
białko zwierzęce
glutaminiany
substancje wzmacniające smak
białko roślinne
Pytanie 18
nietradycyjne nośniki energii to:
podczerwień
ogrzewanie otwartym płomieniem
ogrzewanie omowe
pole magnetyczne
mikrofale
Pytanie 19
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
dwutlenek węgla
ozon
tlenek węgla
ciekły azot
Pytanie 20
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
ogrzewanie
napromieniowane
Pytanie 21
GMO musi spełniać takie warunki jak:
nie może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacjaniekoniecznie musi odbywać się na poziome genetycznym
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
Pytanie 22
Na polskim rynku żywności GMO stanowi:
20%
50%
90%
60%
Pytanie 23
Przykładem zmiany aktywności genów w danym organizmie zastosowano w ... i wpłynęła ona na:
Pomidorze
dojrzewanie
trwałość
mięknięcie
cytryny
Pomarańczy
Pytanie 24
Przykładem wprowadzenia do organizmu jego własnego genu jest:
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
Kulturysty w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy mięniowej
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj