Strona 3

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 17
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
białko roślinne
glutaminiany
substancje wzmacniające smak
białko zwierzęce
kazeiniany
substancje aromatyzujące
Pytanie 18
nietradycyjne nośniki energii to:
podczerwień
ogrzewanie omowe
ogrzewanie otwartym płomieniem
pole magnetyczne
mikrofale
Pytanie 19
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
tlenek węgla
ozon
ciekły azot
dwutlenek węgla
Pytanie 20
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
napromieniowane
ogrzewanie
Pytanie 21
GMO musi spełniać takie warunki jak:
może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
modyfikacjaniekoniecznie musi odbywać się na poziome genetycznym
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
nie może być modyfikowany organizm człowieka
Pytanie 22
Na polskim rynku żywności GMO stanowi:
50%
60%
20%
90%
Pytanie 23
Przykładem zmiany aktywności genów w danym organizmie zastosowano w ... i wpłynęła ona na:
trwałość
Pomidorze
Pomarańczy
cytryny
mięknięcie
dojrzewanie
Pytanie 24
Przykładem wprowadzenia do organizmu jego własnego genu jest:
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Kulturysty w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy mięniowej
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj