Strona 5

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 33
Rozporządzenie w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i pasz oraz w w sprawie możliwości śledzenia i znakowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych pochodzi z dnia:
15 lipca 2003
10 Września 2003
22 września 2003
22 wrześnie 2005
Pytanie 34
Rozporządzenie w sprawie transgenicznego przemieszczenia organizmów genetycznie zmodyfikowanych podchodzi z dnia:
22 września 2003
15 lipca 2003
15 lipca 2013
Pytanie 35
GMF (genetycznie zmodyfikowana żywność) to żywność:
wytworzona z GMO
zawierająca GMO
składająca się z GMO
Pytanie 36
żywność GMF musi zostać oznaczona w przypadku zawartości powyżej:
9%
0,9%
1%
Pytanie 37
Wśród metod fizycznych polegających na wykorzystaniu niskich temperatur wyróżniamy
chłodzenie
zamrażanie
Pytanie 38
a wśród wysokich temperatur:
odparowanie
liofilizacja
pasteryzacj
Tyndalizacja
szuszenie
sterylizacja
Pytanie 39
liofilizacja to;
suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji
obmywanie gazem obojętnym zamrożonych substancji
suszenie sublimacyjne wilgotnych substancji
Pytanie 40
Chemiczne metody utrwalania:
wędzenie
kwaszenie
cukrzenie
peklowanie
solenie
zastosowanie środków konserwujących
marynowanie
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj